Δενδροχώρι: Αναγκαίες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις


Τι σχεδιάζει η δημοτική αρχή του δήμου Τρικκαίων - Δηλώσεις του αντιδημάρχου κ. Κολότσιου
Πρωτοεμφανίζονται τα αντιπλημμυρικά φαινόμενα λόγω της γειτνίασης με τον ορεινό όγκο του Κόζιακα
Παρεμβάσεις σχεδιάζει η δημοτική αρχή του δήμου Τρικκαίων, στην περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Δενδροχωρίου, οι οποίες θα έχουν αντιπλημμυρικό χαρακτήρα. Αυτό ανέφερε χθες ο αντιδήμαρχος κ. Κολότσιος, κάνοντας λόγο για
 μια περιοχή που βρίσκεται πολύ κοντά στα ριζά του Κόζιακα, μια περιοχή, όπως πρόσθεσε, που «πονάει» κυριολεκτικά από την εκδήλωση τέτοιων πλημμυρικών φαινομένων, λόγω της γειτνίασής της.
Όχι μόνο…
Το σχέδιο δράσης της Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν σταματά μόνο στην αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων. Συνεχίζεται, προσθέτει, με την αντιμετώπιση όλων των πλημμυρικών φαινομένων που ακολούθησαν τις χιονοπτώσεις. Προχθές, διευκρινίζει, επισκέφθηκα την Τοπική Κοινότητα Δενδροχωρίου, για να εξηγήσει:
«Εκεί όπως καταλαβαίνετε πρωτοεμφανίζονται τα αντιπλημμυρικά φαινόμενα λόγω της γειτνίασης με τον ορεινό όγκο του Κόζιακα, οπότε το Δενδροχώρι είναι αυτό που πονάει με τα κάθε φορά πλημμυρικά φαινόμενα. Έτσι, όπως συζητήσαμε και αναπτύξαμε τις απόψεις μας, πρόκειται από τις αρχές της Άνοιξης να παρέμβουμε στα αποστραγγιστικά υδατορέματα που περιβάλλουν το Δενδροχώρι. Είναι τρία συνολικά».
Σημαντικά
Πάντως δύο σημαντικά έργα αντιπλημμυρικού χαρακτήρα πρόκειται να πάρουν σάρκα και οστά το επόμενο χρονικό διάστημα. Το πρώτο αφορά την αντιπλημμυρική προστασία οικισμών της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων προϋπολογισμού 1.107.000 ευρώ. Το άλλο είναι η διευθέτηση ρέματος Παλαιομοναστήρου του Δήμου Πύλης, προϋπολογισμού 630.000 ευρώ. Και τα δύο έργα έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
Με την παρούσα εργολαβία του πρώτου έργου προβλέπεται η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στον Πορταϊκό ποταμό παραπόταμο του Πηνειού ποταμού στην περιοχή του Νομού Τρικάλων σε μήκος 4.000m περίπου με αρχή τη συμβολή με τον Πηνειό ποταμό. Αφορά κυρίως την αντιπλημμυρική προστασία των οικισμών του Δήμου Πύλης, Λιλή, Αμμουδιά, Παραπόταμος και Πηγή από τα νερά του Πορταϊκού ποταμού σε περιόδους έντονων φαινομένων.
Επίσης προστατεύονται παράλληλα και οι βιοτεχνικές εγκαταστάσεις στην περιοχή. Το σύστημα του Πορταϊκού ποταμού και των παραποτάμων του αποστραγγίζει λεκάνη 295,00km2 της Δυτικής Θεσσαλίας και συμβάλλει στον Πηνειό ποταμό, ανάντι της γέφυρας Παραποτάμου επί της αρ. 5 δευτερευούσης επαρχιακής οδού “Παραπόταμος-Βαλτινό-Μεγάρχη από εθνική οδό Τρικάλων-Άρτης.
Στην περιοχή έχουν εκτελεστεί κατά καιρούς αντιπλημμυρικά έργα μικρής έκτασης τα οποία σήμερα δεν παρέχουν επαρκή προστασία των οικισμών από τις πλημμύρες. Σε πλημμυρικές καταστάσεις των τελευταίων ετών κινδύνευσαν οι οικισμοί όπως ο Παραπόταμος, η Πιαλεία, η Φωτάδα, το Ελευθεροχώρι και το Βαλομάνδρι και προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες και συγκοινωνιακά έργα.
Αντικείμενο της εργολαβίας είναι και η συμπλήρωση και βελτίωση των υφισταμένων έργων, ώστε να εξασφαλισθεί επαρκώς η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. Τα προτεινόμενα έργα που θα γίνουν στον Πορταϊκό ποταμό περιλαμβάνουν κατασκευή νέου αριστερού αναχώματος από τη γέφυρα της οδού Παραποτάμου-Ε.Ο. Τρικάλων-Πύλης και κατάντι για μήκος 400 μέτρα περίπου.
Επίσης περιλαμβάνει διαμόρφωση κεντρικής κοίτης σε μήκος 3.500,00m. περίπου, από την συμβολή του Παραποτάμου Μπεντένη. Ειδικότερα τα πρώτα 1.900 μέτρα , από την εκβολή στον Πηνειό μέχρι τη γέφυρα της οδού Παραποτάμου- Ε. Ο. Τρικάλων Πύλης, διαμορφώνονται με πλάτος πυθμένα 30 μέτρα.
Τα υπόλοιπα 1.600 μέτρα διαμορφώνονται με πλάτος πυθμένα 25 μέτρα. Στις περιοχές των οικισμών και των βιοτεχνικών – βιομηχανικών δραστηριοτήτων όπου το ανάχωμα προσεγγίζει την κεντρική κοίτη θα γίνει προστασία, με λιθοπληρωμένους συρματοκυλίνδρους (ζαρζανέτι). Η παρούσα μελέτη του δεύτερου έργου αφορά εργασίες εγκιβωτισμού του ρέματος που διέρχεται στα όρια του οικισμού Παλαιομοναστήρου Δήμου Πύλης, για την προστασία από πλημμύρες.
Μοιραστείτε στο Google Plus

About PAPARATZANEWS

Άμεση ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στο ΔΕΝΔΡΟΧΩΡΙ και σε όλο το δήμο Τρικάλων · νέα, ειδήσεις και εκδηλώσεις ζωντανά έγκυρα.