Πληθαίνουν τα νοικοκυριά που προσφεύγουν στο Ειρηνοδικείο Τρικάλων για διαγραφή χρέους και ευνοϊκές ρυθμίσεις


Ελπίζουν στη δικαιοσύνη Από το 2011 μέχρι σήμερα δεκάδες Τρικαλινές οικογένειες μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν πια στις οικονομικές υποχρεώσεις δανείων προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για να μπορέσουν να διαγράψουν ένα μέρος του χρέους τους και να προβούν σε
 κάποια μορφή διακανονισμού. Η μεγάλη ροή καταθέσεων σχετικών αιτήσεων στο ειρηνοδικείο από την άλλη, έχει επιφέρει σημαντική επιβάρυνση στην υπηρεσία με αποτέλεσμα η εξέταση των περιπτώσεων να γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Ακόμη κι έτσι ωστόσο, οι συμπολίτες μας ακολουθούν τη νομική οδό για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν πλέον την επιβίωσή τους μπροστά στην οικονομική λαίλαπα που έχει εξαντλήσει οικονομικά τις Τρικαλινές οικογένειες.
Οι αριθμοί μιλούν
Κατά τη διάρκεια του 2011 κατατέθηκαν 81 αιτήσεις, για τις οποίες βγήκαν πέντε αποφάσεις κατά τη διάρκεια του 2011 και τέσσερις αποφάσεις το 2012. Στο σύνολο των 9 αποφάσεων 4 έγιναν δεκτές εν μέρει υπέρ των δανειοληπτών, 2 δεκτές εξ ολοκλήρου, και 2 απορρίφθηκαν. Σε ότι αφορά το 2012, μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν υποβληθεί 4 αιτήσεις μόλις, λόγω της συνεχιζόμενης αποχή των δικηγόρων.
Μιλώντας με την κα Ιώ Τόγελου, δικηγόρο που έχει αναλάβει πλήθος σχετικών υποθέσεων, ήδη ο αριθμός των Τρικαλινών που σκοπεύουν να απευθυνθούν με αίτημα στο Ειρηνοδικείο Τρικάλων με βάση το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, φαίνεται ότι από τους πρώτους μήνες του 2012 θα είναι πολύ περισσότεροι από ολόκληρη την περσινή χρονιά ενώ μέχρι τέλους του έτους δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν τα 300 νοικοκυριά. Όπως μας εξηγεί η δικηγόρος, «Στις περισσότερες περιπτώσεις οι δανειολήπτες ευνοούνται εφόσον πληρούν κάποιες προϋποθέσεις. Οι περισσότεροι πολίτες είναι άνθρωποι που μέχρι πρότινος είχαν ένα σταθερό εισόδημα, το οποίο πλέον έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό που να αδυνατούν να καλύψουν δόσεις δανείων ενώ τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ένα σπίτι, είναι άνθρωποι γενικά που δεν είχαν συνηθίσει να χρωστούν. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις έχω αναλάβει ανάλογες περιπτώσεις όχι μόνο απέναντι σε τραπεζικά ιδρύματα αλλά και ανάμεσα σε ιδιώτη με ιδιώτη, με επιταγές κτλ».
Η αρχή όπως επισημαίνει και η δικηγόρος έγινε με απόφαση από τον Αύγουστο του 2010, σημειώνοντας ότι προφανώς η κατάσταση που θα ακολουθούσε ήταν γνωστή πολύ πριν ξεσπάσει η ισχυρή οικονομική ύφεση. Μάλιστα, τότε οι τράπεζες φαινόταν να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου υπέρ των δανειοληπτών, η πράξη όμως έρχεται να τους διαψεύσει αφού οι περισσότερες περιπτώσεις ευνοούν τους πολίτες που πραγματικά αδυνατούν να καλύψουν τις υπέρογκες δόσεις και τους τόκους των δανείων.
Λεζάντες
9-1-1 Μία φορά το μήνα εξετάζονται στο Ειρηνοδικείο υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών
9-1-2 Η δικηγόρος κα Ιώ Τόγελου εκτιμά ότι οι αιτήσεις φέτος θα αγγίξουν τις 300 για τα Τρίκαλα
Μοιραστείτε στο Google Plus

About PAPARATZANEWS

Άμεση ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στο ΔΕΝΔΡΟΧΩΡΙ και σε όλο το δήμο Τρικάλων · νέα, ειδήσεις και εκδηλώσεις ζωντανά έγκυρα.