Κέρδισε η «σιωπή» - Ελάχιστες οι γυναίκες που προχωρούν σε καταγγελία στην περιοχή
Ένα μειονέκτημα των παγκόσμιων ημερών είναι ότι δυστυχώς μας αναγκάζουν σε εφήμερους προβληματισμούς, εφήμερες υποσχέσεις και επιδερμικές προσεγγίσεις των προβλημάτων. Η σημερινή
παγκόσμια ημέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών είναι μία από αυτές. Ως είθισται, την ημέρα αυτή δημοσιεύονται κάποια στατιστικά στοιχεία, πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς προβαίνουν σε κάποιες τοποθετήσεις και η ζωή, μία μέρα μετά συνεχίζεται μακριά από το πρόβλημα. Τα στατιστικά λοιπόν δείχνουν αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας σε βαθμό που να κατατάσσουν τη χώρα μας στην πρώτη θέση μεταξύ οκτώ ευρωπαϊκών κρατών. Το 72% των ανδρών και το 70,7% των γυναικών δήλωσαν ότι σε διάστημα ενός έτους υπέστησαν ψυχολογική κακοποίηση τουλάχιστον μία φορά και το 31,7% και 23,4% σωματική επίθεση. Έως έναν βαθμό τα αποτελέσματα φαίνεται ότι επηρεάζονται από την κρίση, ενώ στους θύτες περιλαμβάνονται άτομα όλων των μορφωτικών και οικονομικών επιπέδων. Όλα αυτά ήταν αναμενόμενα και δεν ήταν λίγες οι φορές που η επιστημονική κοινότητα της χώρας είχε προειδοποιήσει για έξαρση των ενδοοικογενειακών φαινόμενων βίας λόγω της ανέχειας, της ανεργίας και όλων όσων ακολουθούν όπως ο αλκοολισμός, η ψυχολογική πίεση κα.
Εγκλωβισμένες στον πόνο
Στο νομό Τρικάλων, όπως και σε κάθε επαρχιακή πόλη, η πραγματικότητα είναι σκληρή και όσο και να εθελοτυφλούμε ίσως ήρθε η ώρα κάθε φορέας που δύναται να παρέμβει κοινωνικά, να συμπράξει με τις λιγοστές δομές που ασχολούνται έστω και εκ περιτροπής με το πρόβλημα, για να κάνουμε μια αρχή σε ότι αφορά στην μείωση των φαινόμενων βίας κατά των γυναικών. Στα Τρίκαλα λοιπόν δεν αποτελούμε εξαίρεση από τα χάρτη της βίας κατά των γυναικών. Δεν θα μπορούσαμε έτσι κι αλλιώς. Το πρόβλημα στην περιοχή μας είναι ότι δεν υπάρχουν επίσημες δομές που να διαχειριστούν τις υποθέσεις αυτές. Μία γυναίκα δέχεται βία σωματική ή ψυχολογική. Που απευθύνεται; Ένα περιστατικό σωματικής βίας φτάνει στο νοσοκομείο ή σε κέντρο υγείας της περιοχής. Ποια διαδικασία ακολουθείται; Μια γυναίκα που πρέπει να εγκαταλείψει το σύζυγό της ο οποίος ασκεί εις βάρος της βία. Που βρίσκει καταφύγιο;
Μηδαμινές οι απαντήσεις αφού οι ελάχιστες δομές που ασχολούνται με τα φαινόμενα βίας κατά των γυναικών, ασχολούνται παρεμπιπτόντως με το πρόβλημα δεδομένου ότι καλύπτουν άλλα ψυχοκοινωνικά ζητήματα. Όπως στην περίπτωση της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας. Όπως αναφέρει ο υπεύθυνος κ. Κώστας Φώλιας, τα περιστατικά που αφορούν ενδοοικογενειακή βία σαφώς αφορούν γυναίκες και παιδιά. Σε πολλές περιπτώσεις απευθύνονται για άλλο λόγο στην μονάδα ωστόσο αργότερα βγαίνει στην επιφάνεια το υπόβαθρο των προβλημάτων που είναι η βία είτε ψυχολογική είτε σωματική. «Το ζητούμενο είναι η γυναίκα θύμα να σπάσει τη σιωπή και ο θύτης να απαξιώσει τη χρήση βίας. Η βία έχει πολλά πρόσωπα στην περιοχή μας. Η ανεργία ασκεί σήμερα στις γυναίκες ψυχολογική βία αφού τις πλήττει περισσότερο, βία είναι ο ξυλοδαρμός, ο βιασμός, η εκπόρνευση». Οι λέξεις ακούγονται σκληρές αλλά αποτελούν πραγματικότητα και για την περιοχή μας, μία προς μία αντιστοιχούν σε περιπτώσεις που συμβαίνουν ανάμεσά μας.
Ο νόμος
Η αλήθεια είναι ότι η ενημέρωση του κόσμου γύρω από το σχετικό νομοθέτημα είναι ελλιπής, ο λόγος απλός: παραμένει ανεφάρμοστος. Ο νόμος προβλέπει ότι οι εισαγγελικές αρχές μπορούν να προτείνουν αντί την οδό του δικαστηρίου, μια συμβουλευτική διαδικασία που μπορεί να ξεκινήσει ο θύτης με τη σύμφωνη γνώμη δική του αλλά και του θύματος. Υποτίθεται ότι τη συμβουλευτική αυτή διαδικασία θα την θέτει σε εφαρμογή ένας δημόσιος φορέας ο οποίος όμως δεν υπάρχει ούτε σε πανθεσσαλικό επίπεδο. Όπως αναφέρει ο κ. Φώλιας κάποιοι έφτασαν και στην Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας, οι λειτουργοί της οποίας όμως έχουν περιορισμένες δυνατότητες σε ότι αφορά τον κύκλο «εργασιών» που θα πρέπει να ακολουθηθούν.
Σπάσε τη σιωπή
Κάθε γυναίκα της περιοχής μας μπορεί να κάνει την αρχή της μεγάλης φυγής από τη βία. Που μπορεί να απευθυνθεί:
15900 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS, sos15900@isotita.gr, αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας 2431073385, Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης 2431075555 ακόμη και στη ΧΕΝ Τρικάλων, όπου κι εκεί γίνεται μια φιλότιμη προσπάθεια από γυναίκες εθελόντριες, δικηγόρους και ψυχολόγους να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία και να σπάσει επιτέλους τα δεσμά των ταμπού γύρω από το ζήτημα.