Λάθος και άδικη κατάργηση

Δεν συμπεριλαμβάνεται στο Μηχανογραφικό Δελτίο των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2011 το Τμήμα του ΤΕΙ Λάρισας "Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων", που εδρεύει στην πόλη μας..

 Αυτό σημαίνει πως την νέα ακαδημαϊκή χρονιά, δεν θα ενταχθεί σπουδαστής στο εν λόγω Τμήμα, το οποίο έτσι θέτει σοβαρή "υποψηφιότητα" για οριστική κατάργησή του, αν και μάλλον πρέπει να γίνεται λόγος για βεβαιότητα επ' αυτού.
Όσον αφορά το άλλο Τμήμα, "Πολιτικών Δομικών Έργων", έχει συμπεριληφθεί στο Μηχανογραφικό, όμως τίποτα δεν είναι σίγουρο για το μέλλον και αυτού του Τμήματος στην πόλη μας, καθώς, στο Μηχανογραφικό, δίπλα από τον αριθμό των εισακτέων, δεν αναγράφεται η πόλη εντός παρενθέσεων, κάτι που υποκρύπτει μεταφορά του Τμήματος στην Λάρισα.
Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στο θέμα των ΤΕΙ στα Τρίκαλα, που απ' ότι φαίνεται η πόλη μας για ακόμη μία φορά βγαίνει χαμένη και αδικημένη. Οφείλουμε ως κοινωνία να μην αποδεχτούμε την απόφαση αυτή του Υπουργείου και να αγωνιστούμε για την διόρθωση του λάθους και της αδικίας.
Υπερέχει στο πρόγραμμα σπουδών
Ο μικρός αριθμός των σπουδαστών στο "Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων" δεν οφείλεται στην μη προτίμηση σ' αυτό των υποψηφίων, αλλά κυρίως στην ύπαρξη ελεύθερου σχεδίου στις πανελλαδικές, που απέτρεπε πολλούς να το επιλέξουν, δηλώνει ο προϊστάμενος του Τμήματος Ξενοφών Σπηλιώτης, τονίζοντας πως είχε ζητηθεί από το Υπουργείο Παιδείας η κατάργηση του εν λόγω μαθήματος.
Το συγκεκριμένο Τμήμα διαθέτει άριστες υποδομές, για τις οποίες έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια ευρώ, επισημαίνει ο κ. Σπηλιώτης και υπογραμμίζει πως η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ), όταν πρόκειται για πιστοποίηση ξένου πτυχίου, παραπέμπει τους ενδιαφερόμενους στον ΤΕΙ των Τρικάλων και όχι σ' αυτό της Πάτρας, διότι το πρόγραμμα του Θεσσαλικού ΤΕΙ είναι ανάλογο με αυτό Ευρωπαϊκών σχολών.
Λάθος Τμήμα καταργούν, τονίζει ο κ. Σπηλιώτης και επισημαίνει πως αν έπρεπε να καταργηθεί ένα Τμήμα, αυτό θα ήταν της Πάτρας και όχι των Τρικάλων, που υπερέχει καθαρά σε πρόγραμμα σπουδών.
Αρνητική εξέλιξη
Σε δηλώσεις του για το ζήτημα της κατάργησης Τμημάτων ΤΕΙ, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός τονίζει:
«Με έκπληξη η κοινωνία της Θεσσαλίας πληροφορήθηκε σήμερα την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων η οποία ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για την αναστολή λειτουργίας στα εξής τέσσερα Τμήματα του ΤΕΙ Λάρισας:
1.Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων (με έδρα τα Τρίκαλα)
2.Μηχανικής Βιοσυστημάτων
3.Τουριστικών Επιχειρήσεων και
4.Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος (με έδρα την Καρδίτσα).
Πρόκειται αναμφίβολα για μια αρνητική εξέλιξη, για μια απόφαση που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά: Με ποια κριτήρια ελήφθη η απόφαση; Πώς διασφαλίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των σημερινών φοιτητών και αποφοίτων των Τμημάτων αυτών; Τι θα γίνουν οι επενδύσεις που έκανε η ελληνική πολιτεία διαχρονικά στο ΤΕΙ Λάρισας για την αναβάθμιση των σπουδών;
Επικοινώνησα ήδη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και ζήτησα συνάντηση το συντομότερο προκειμένου να ζητήσω ενημέρωση για την απόφασή της. Παράλληλα προτίθεμαι να επισκεφθώ όλα τα εν λόγω Τμήματα και να συζητήσω με τη Διοίκηση του ΤΕΙ, τους εκπαιδευτικούς, τους σπουδαστές και με όλους τους εργαζόμενους καθώς επίσης και με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας.
Έχω δηλώσει και επιμένω ότι η παιδεία αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα και μ΄ αυτό το γνώμονα οφείλει να εργάζεται η ελληνική πολιτεία σε όλα της τα επίπεδα».
Όχι στον παραγκωνισμό των Τρικάλων
Επιστολή στην Υπουργό Παιδείας απέστειλε ο δήμαρχος Τρικκαίων Χρήστος Λάππας για τη κατάργηση του ΤΕΙ, στην οποία αναφέρει:
"Οργή και αγανάκτηση προκαλούν οι αβασάνιστες σκέψεις για αποδημία, από το μηχανογραφικό δελτίο των πανελλαδικών εξετάσεων, των ΤΕΙ από τα Τρίκαλα.
Προφανώς κινείται στο χώρο του αδιανόητου, ότι εσείς προσωπικά θα στέρξετε –για την πόλη που σας περιέβαλε με Στοργή και Αγάπη- σε υποβάθμιση της εκπαιδευτικής παρουσίας των ΤΕΙ, πράξη που θεωρείται εχθρική και ανελέητη για την κοινωνία των Τρικάλων.
Προσδοκούμε σε άμεση ενέργειά σας, που θα διαλύσει τις αβασάνιστες σκέψεις το γρηγορότερο δυνατόν και θα οδηγήσει σε δικαιότερη γεωγραφική κατανομή των Σχολών της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε επίπεδο Θεσσαλίας. Ο παραγκωνισμός των Τρικάλων δεν είναι αποδεκτός με κανέναν τρόπο"
Μοιραστείτε στο Google Plus

About PAPARATZANEWS

Άμεση ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στο ΔΕΝΔΡΟΧΩΡΙ και σε όλο το δήμο Τρικάλων · νέα, ειδήσεις και εκδηλώσεις ζωντανά έγκυρα.