Μπάζα παντού στο νομό Τρικάλων


Η λειτουργία του ΧΥΤΑ στην Παλαιοσαμαρίνα, μπορεί να έκλεισε δεκάδες χωματερές που λειτουργούσαν στο Νομό, αλλά άνοιξε άλλες περιβαλλοντικές πληγές.
Ελλείψει των παραδοσιακών ανοιχτών χωματερών, τα μπάζα από τις οικοδομές καταλήγουν σε κάθε


γωνιά του νομού. Μπορεί τελευταία να μην γίνονται και πολλές οικοδομές, αλλά το φαινόμενο της παράνομης εναπόθεσης μπαζών εξακολουθεί να ταλανίζει, περιβαλλοντικά την περιοχή.
Προτίμηση, βέβαια, δείχνουν σε σημεία στα οποία δεν εντοπίζονται εύκολα. Οι οδηγοί των φορτηγών αυτοκινήτων, αδειάζουν τα μπάζα κατά μήκος του Πηνειού, αλλά και σε διάφορα άλλα σημεία, από τα οποία δεν διέρχονται συχνά αυτοκίνητα προκειμένου να μην εντοπισθούν και καταγγελθούν.
Το αποτέλεσμα αυτής της ανεξέλεγκτης ρίψης μπαζών και απορριμμάτων είναι να ρυπαίνονται ποτάμια και ρέματα.
Συχνά, οι Τρικαλινοί, όταν χτίζουν θα φροντίσουν να βρουν κάποιον να τους πάρει τα μπάζα για λίγα ευρώ, χωρίς να κάνουν τον κόπο να τον ρωτήσουν πού θα τα πάει ή πού θα τα πετάξει, ενώ ξέρει ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό σύστημα διαχείρισης. Αρκεί να μην τα έχει στο δικό του οικόπεδο.
Παλαιότερα τα μπάζα κατέληγαν στις χωματερές, σήμερα όμως, ελλείψει αυτών δεν υπάρχουν οργανωμένοι χώροι για την εναπόθεσή τους.
Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η συλλογή των μπαζών από εξειδικευμένες εταιρείες, οι οποίες θα τα ανακυκλώνουν και θα επαναπροωθούν στην αγορά προβλέπεται από Προεδρικό Διάταγμα.
Σύμφωνα με το Διάταγμα, κάθε οικοδομική άδεια θα πρέπει να συνοδεύεται από πιστοποιητικό για την παράδοση των μπαζών σε ειδικευμένες εταιρείες και χρηματική εγγύηση.
Η επαναχρησιμοποίηση των μπαζών αναμένεται να δώσει λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των 5,5 εκατομμυρίων τόνων μπάζων που παράγονται ετησίως στην Ελλάδα, αλλά και να μειώσει τις ανάγκες για λατόμευση.
Ο πρόεδρος της ΠΑΔΥΘ κ. Μιχάλης Ταμήλος, εκτιμά ότι το νέο νομοσχέδιο για τα στερεά απόβλητα που παρουσίασε πρόσφατα το υπουργείο Περιβάλλοντος θα δώσει απαντήσεις και στο συγκεκριμένο ζήτημα. Συνεπώς, αναμένεται να ψήφιση και η εφαρμογή του.
Μοιραστείτε στο Google Plus

About PAPARATZANEWS

Άμεση ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στο ΔΕΝΔΡΟΧΩΡΙ και σε όλο το δήμο Τρικάλων · νέα, ειδήσεις και εκδηλώσεις ζωντανά έγκυρα.