Υπό προστασία το Θεσσαλικό άλογο


Ποιοι είναι οι στόχοι από την μη κερδοσκοπική εταιρεία «Θεσσαλών Φίλιππος Ένωσις»
 Κυρίως χρησιμοποιούνταν για ίππευση και όχι για γεωργικές εργασίες. Στη γεωργία χρησιμοποιήθηκαν αργότερα σε ελαφρά μορφή».
Έχουν περάσει 28 χρόνια από τότε που ο

 Δημήτρης Δήμος, απόφοιτος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, έκανε το παιδικό του όνειρο πραγματικότητα…
Σε μια καταπράσινη περιοχή στην Αύρα Καλαμπάκας στο νομό Τρικάλων δημιούργησε το δικό του αγρόκτημα, όπου εκτός από σπάνιες φυλές αγελάδων, προβάτων και άλλων οικόσιτων ζώων εκτρέφει και 60 περίπου άλογα της Ελληνικής θεσσαλικής φυλής και 20 Σκυριανά.
«Από 6.000 χρόνια π.Χ. ως τα Ομηρικά χρόνια, καθώς και τα μετέπειτα αρχαία κείμενα, επισημαίνει, που αναφέρονται στον 8ο αιώνα π.Χ., τα θεσσαλικά άλογα, στα οποία περιλαμβάνονται και τα άλογα που γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν στην Τρίκκη (σημερινά Τρίκαλα), κάλπαζαν ελεύθερα μέσα στο θεσσαλικό κάμπο καθώς και στις γύρω πλαγιές των βουνών και θαυμάζονταν από τους κατοίκους της περιοχής για την περηφάνεια τους, το παράστημά τους και την ταχύτητά τους, για να προσθέσει:
«Κυρίως χρησιμοποιούνταν για ίππευση και όχι για γεωργικές εργασίες. Στη γεωργία χρησιμοποιήθηκαν αργότερα σε ελαφρά μορφή».
Στη λίστα
Σήμερα, σύμφωνα με τον ίδιο, τα άλογα της ελληνικής θεσσαλικής φυλής σε ολόκληρη τη Θεσσαλία φτάνουν τα 450, ενώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συμπεριέλαβε στη λίστα με τα υπό εξαφάνιση ζώα και τα άλογα της συγκεκριμένης φυλής.
Μια σημαντική εξέλιξη στην προστασία αυτής της φυλής είναι και η ίδρυση της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Θεσσαλών Φίλιππος Ένωσις», όπου οι βασικοί σκοποί της εταιρείας είναι η συνδυασμένη μελέτη και έρευνα των προβλημάτων που οδηγούν στη μείωση του πληθυσμού των αυτοχθόνων φυλών ίππων Θεσσαλίας, η χαρτογράφηση και καταγραφή των πληθυσμών των αυτοχθόνων φυλών ίππων σε όλη τη χώρα, η δημιουργία μητρώων καταγραφής των πληθυσμών και των χαρακτηριστικών των φυλών σε όλη τη χώρα…
Επίσης στους σκοπούς εντάσσεται και η συλλογή και τήρηση των στοιχείων σήμανσης και ιδιοκτησίας, η τήρηση γενεαλογικών βιβλίων των ίππων των αυτοχθόνων φυλών, ο έλεγχος των αποδόσεων, η γενετική βελτίωση της φυλής με σκοπό τη διατήρηση των φυλετικών χαρακτηριστικών της και η ενίσχυση της σχετικής έρευνας.
Οι ιδιοκτήτες των θεσσαλικών αλόγων, σύμφωνα με τον κ. Δήμο φτάνουν σήμερα στους 110 σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, ενώ για τα χαρακτηριστικά του θεσσαλικού αλόγου ο ίδιος αναφέρει:
«Το άλογο της θεσσαλικής φυλής ανήκει στους μικρόσωμους ίππους. Έχει χαρακτηριστικά ανατολικών φυλών, αφού σ' εκείνες τις πανάρχαιες φυλές έχει τις ρίζες του. Έτσι το ύψος του είναι περίπου 130-135 εκατοστά. Από άποψη χρώματος θα λέγαμε ότι το κλασσικό χρώμα του θεσσαλικού αλόγου ήταν φαιό. Επίσης δεν ξεχνούμε τους χαρακτηρισμούς που αποδόθηκαν στους Θεσσαλούς ως "ασπρο-αλογάδες" (Ridgeway, 1905).
Άρα πρέπει να υπήρχαν πολλά άτομα λευκού χρώματος. Δεν αποκλείεται όμως να υπήρχαν και άλογα με πιο σκούρα χρώματα, όπως το ορφνό, ένα χρώμα το οποίο συναντήσαμε συχνά κατά τη διάρκεια της περιοδείας μας στο Νομό Τρικάλων. Το θεσσαλικό άλογο παρουσιάζει ισχυρά άκρα, στα οποία δίδονταν ιδιαίτερη προσοχή, βραχείς κανόνες, ουρά και χαίτη αρκετά μακριές, τράχηλο πολύ καλά προσαρμοσμένο στο υπόλοιπο σώμα».
Στους στόχους πάντως της νεοσύστατης εταιρείας «Θεσσαλών Φίλιππος Ένωσις», καταλήγει ο κ. Δήμος είναι να βοηθήσει κυρίως ηλικιωμένους ιδιοκτήτες αλόγων της Θεσσαλικής φυλής, οι οποίοι τα διατηρούν μόνο και μόνο από αγάπη προς αυτά και δεν διαθέτουν την αναγκαία οικονομική δυνατότητα, δίνοντας ζωοτροφές ώστε να διατηρηθούν στη ζωή.
Μοιραστείτε στο Google Plus

About PAPARATZANEWS

Άμεση ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στο ΔΕΝΔΡΟΧΩΡΙ και σε όλο το δήμο Τρικάλων · νέα, ειδήσεις και εκδηλώσεις ζωντανά έγκυρα.