Αναγκαία η εκπαίδευση των αγροτών


Είναι κοινώς παραδεκτό ότι η ακμή της γεωργίας είναι η βάση της γενικής ευημερίας μιας χώρας.
Ύστερα από την αλματώδη πρόοδο των επιστημών και των τεχνών είναι άδικο ο αγρότης που αποτελεί (μαζί με το κτηνοτρόφο) τον κορμό και την ψυχή του Έθνους να είναι εγκαταλελειμμένος σε


αυτοσχέδιες καλλιέργειες, χωρίς προοπτική.
Σήμερα δεν υπάρχει ενημέρωση και εκπαίδευση των αγροτών και γενικά δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για να τους βοηθήσει.
Από τότε που η χώρα μας έγινε μέλος της Ε.Ε. η γεωργική πολιτική αφέθηκε στα όργανα της (Ε.Ε.) με αποτέλεσμα οι αγρότες μας να έχουν αφεθεί χωρίς ενημέρωση και εκπαίδευση.
Πριν από πολλούς αιώνες ο Σωκράτης έλεγε: «γηράσκω αεί διδασκόμενος». Σήμερα η συνεχής μόρφωση επιβάλλεται. Οι συνεχείς πρόοδοι των επιστημών προκαλούν αλλαγές στη ζωή μας και οι κοινωνίες εξελίσσονται ανάλογα. Οι ανάγκες της επιστημονικής ενημέρωσης των ατόμων για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων της ζωής δημιουργεί την ιδέα της ανάγκης της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των αγροτών.
Μπαίνει όμως το ζήτημα: Ποιος θα αναλάβει το έργο αυτό; Αυτοί οι οποίοι είναι οι πλέον ενδεδειγμένοι είναι το υπουργείο Παιδείας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι: α) Το Υ. Παιδείας δια μέσου των σχολείων (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) πρέπει να αναλάβει να εντάξει μάθημα γεωργίας ούτως ώστε να εμπνεύσει στους μαθητές την αγάπη για την φύση και την αγροτική ζωή. Έτσι ο σχολικός κήπος πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχολείου. Απαραίτητο δε συμπλήρωμα θα ήταν η εβδομαδιαία επίσκεψη των μαθητών σε ορισμένους χώρους όπως: αγροτικά κτήματα, περιβόλια, οινοποιεία, τυροκομεία, ποιμνιοστάσια, ωραία δάση και τοπία κ.λπ.
β) Οι αγροτικοί σύλλογοι όπου με την βοήθεια των αξιωματούχων της γεωργίας δηλ. του ιδίου του Υπουργείου Γεωργίας, των διευθύνσεων της Νομαρχίας, των γεωπόνων να αναλάβουν το έργο της επιμόρφωσης και εκπαίδευσης του αγροτικού πληθυσμού. Οι πρόεδροι και διευθυντές Συνεταιριστικών Ενώσεων καταρτίζουν, με τη συνεργασία καθηγητών Πανεπιστημίου γεωπόνων και άλλων διανοούμενων ειδικές διαλέξεις και σεμινάρια για την πλήρη κατάρτιση των αγροτών. Σ’ αυτή την προσπάθεια για την καλυτέρευση της θέσης των αγροτών κατά πολύ θα μπορούσε να συμβάλει και η τοπική αυτοδιοίκηση δια μέσου των προέδρων των κοινοτικών διαμερισμάτων.
Συνοψίζοντας, το θέμα της γεωργικής εκπαίδευσης όπως και γενικότερα της τεχνικής εκπαίδευσης το κράτος πρέπει να το προσέξει ιδιαίτερα γιατί απ’ αυτή εξαρτάται ολόκληρη η οικονομική ανάπτυξη.
Μοιραστείτε στο Google Plus

About PAPARATZANEWS

Άμεση ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στο ΔΕΝΔΡΟΧΩΡΙ και σε όλο το δήμο Τρικάλων · νέα, ειδήσεις και εκδηλώσεις ζωντανά έγκυρα.