Αρτος και... θάματα! Επιούσιος, θρεπτικός, αναντικατάστατος

Ωδή στα αρτοποιήματα
Αρτος και... θάματα! Επιούσιος, θρεπτικός, αναντικατάστατος: Το θαύμα που γεννιέται από το απαλό ζυμάρι και γίνεται η πιο μαγική τροφή.
Ολα είναι υφάδια της κοιλιάς και το ψωμί στημόνι!", λέει μια από τις παροιμίες μας, υποστηρίζοντας με τον πιο παραστατικό τρόπο τη σπουδαιότητα του ψωμιού για την
ανθρώπινη διατροφή. Γίνεται ύφανση χωρίς στημόνι και φαγητό χωρίς καρβέλι; Αξια χέρια ρίχνουν χιονάτο αλεύρι, προζύμι και νερό μέσα στην ξύλινη σκάφη και αρχινούν με τέχνη το ζύμωμα.
Τα "πλαστά" παίρνουν τη θέση τους στην πινακωτή, περιμένοντας να πυρώσει ο φούρνος και να τα υποδεχθεί. Σε λίγο, η γειτονιά μοσχομυρίζει φρεσκοψημένο ψωμί. Πόσο απέχει αυτή η εικόνα της χθεσινής μνήμης από την ανάγκη τού σήμερα;
Η επιθυμία για ένα σπιτικό καρβέλι ?επίκαιρη όσο ποτέ? είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί, χωρίς να καταφύγουμε στις δύσκολες πρακτικές άλλων εποχών. Στο Cook Book πλάσαμε πολλά καρβέλια και καρβελάκια τόσο εύκολα, τόσο μυρωδάτα, τόσο λαχταριστά που τρώγονται με περισσή ευχαρίστηση.
Παίξαμε αχόρταγα με τη ζύμη μας και φτιάξαμε τάρτες με φαντασία που στολίζουν κάθε τραπέζι και νοσταλγικά γλυκά της ελληνικής κουζίνας που με τη απλότητά τους ευφραίνουν την ψυχή. Και επειδή παιδί της πολυπληθούς οικογένειας της ζύμης είναι και η ακαταμάχητη πίτσα, της αφιερώσαμε δέκα ιδιαίτερα γευστικές συνταγές.
Μοιραστείτε στο Google Plus

About PAPARATZANEWS

Άμεση ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στο ΔΕΝΔΡΟΧΩΡΙ και σε όλο το δήμο Τρικάλων · νέα, ειδήσεις και εκδηλώσεις ζωντανά έγκυρα.