Η θέρμανση και το κόστος της αποτελεί για πέντε τουλάχιστον μήνες το χρόνο, σημαντικό μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού πετρέλαιο, ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, είναι τα καύσιμα που μπορούν να μας ζεστάνουν.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή, η αιολική, η γεωθέρμανση οι οποίες
χρησιμοποιούνται σε μεγάλη έκταση στο εξωτερικό, άρχισαν δειλά – δειλά να βρίσκουν ανταπόκριση και στη χώρα μας.
Ποιος όμως είναι ο πιο οικονομικός τρόπος θέρμανσης; Ας δώσουμε κάποια στοιχεία βοηθώντας ίσως στην απόφαση για τα καύσιμα που θα χρησιμοποιήσετε για τη θέρμανση του σπιτιού.
Πετρέλαιο:
Ο λέβητας, ο καυστήρας και η δεξαμενή πετρελαίου τοποθετούνται στο υπόγειο συνήθως κατά το χτίσιμο του σπιτιού. Οι ειδικοί λένε ότι για να έχει τέλεια απόδοση ο θερμοστάτης του λέβητα θα πρέπει η θερμοκρασία του να βρίσκεται στους 85 – 90ο C. Για λόγους όμως οικονομίας οι ένοικοι βάζουν τον θερμοστάτη στους 70 – 75ο C. Αυτό όμως, επιφέρει μείωση θερμοκρασίας στο καλοριφέρ έως και 50%.
Όσο πιο καλά κλείνονται οι χαραμάδες (στις πόρτες, παράθυρα, φωταγωγούς) τόσο πιο γρήγορα ανεβαίνει η θερμοκρασία στο χώρο και τόσο περισσότερο διατηρείται.
Εκτός από τη μόνωση που έχει το σπίτι και η μόνωση μέσω της επίπλωσης με χαλιά, μοκέτες, διπλές κουρτίνες κλπ. συγκρατεί ζέστη στο χώρο και χρήματα στο πορτοφόλι μας.
Μεγαλύτερη οικονομία επιτυγχάνεται όταν με έναν καυστήρα ζεσταίνονται πολλά διαμερίσματα καθώς και κάθε διαμέρισμα να έχει την αυτονομία του.
Πολλοί κατά τη διάρκεια της νύχτας κατεβάζουν το διακόπτη του θερμοστάτη. Λάθος.
Η διατήρηση της θερμοκρασίας σε σταθερό επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα επιφέρει μεγαλύτερη οικονομία στην τσέπη μας.
Για να γίνει αυτό πρέπει να βάλουμε το θερμοστάτη στους 20ο C και να μην τον κλείσουμε καθόλου.
Υγραέριο:
Αποτελεί μια από τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται για οικιακή θέρμανση. Η εγκατάσταση που γίνεται είναι ανάλογη με αυτή που γίνεται για το πετρέλαιο.
Ο καυστήρας βέβαια είναι καυστήρας υγραερίου. Το οποίο κοστίζει φθηνότερα, τα δε παράγωγα της καύσης του είναι αισθητά χαμηλότερα. Για οικιακή θέρμανση συνιστάται το χύμα υγραέριο το οποίο κοστίζει φθηνότερα.
Φυσικό αέριο:
Πολλοί κάτοικοι αρκετών πόλεων (και των Τρικάλων) χρησιμοποιούν για οικιακή θέρμανση φυσικό αέριο. Η σύνδεση είναι ευκολότερη αν υπάρχει υποδομή από την αρχική κατασκευή της οικοδομής.
Η εγκατάσταση αποτελείται από τον καυστήρα και το λέβητα ζεστού νερού ενώ δεν χρειάζεται δεξαμενή καθώς η σύνδεση γίνεται σε κάθε σπίτι εφ’ όσον υπάρχει δίκτυο όπως στο νερό και το φως με μια απλή σύνδεση με τον αγωγό της περιοχής.
Ηλεκτρικό ρεύμα:
Τρεις είναι οι τρόποι θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα
α) Με φορητά ηλεκτρικά σώματα τα οποία όμως είναι αντιοικονομικά καθώς καταναλώνουν κανονικό ρεύμα άρα ο καταναλωτής πληρώνει την ακριβή τιμή της κιλοβατώρας
β) Με θερμοσυσσωρευτές. Η λειτουργία των θερμοσυσσωρευτών γίνεται κατά τη διάρκεια των ωρών που ισχύει το νυχτερινό τιμολόγιο με αποτέλεσμα η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας κατεβαίνει στο 40%.
Το κόστος των σωμάτων είναι αρκετά υψηλό και η καλωδίωση που χρειάζεται πρέπει να είναι ενισχυμένη.
γ) Ο πιο οικονομικός και προτιμητέος τρόπος θέρμανσης με ηλεκτρισμό είναι η θέρμανση με κλιματιστικά.
Το κόστος απόκτησής τους είναι αρκετά υψηλό όμως η οικονομικότερη απόδοσή τους σε σχέση με τα σώματα και τους θερμοσυσσωρευτές η μεγάλη διάρκεια ζωής αν συντηρηθούν καθώς και η δυνατότητα να λειτουργούν για ψύξη το καλοκαίρι τα καθιστούν μια ελκυστική πρόταση οικιακής θέρμανσης.
Καυσόξυλο:
Είναι σίγουρα ο πιο παλιός τρόπος θέρμανσης του σπιτιού. Το τζάκι, οι σόμπες χρησιμοποιούνται για κεντρική θέρμανση στην Ελλάδα συνήθως σε αγροτικές και ημιαστικές περιοχές. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές ποιότητες και τιμές καυσόξυλων στην αγορά.
Για να έχουν καλύτερη απόδοση προτιμώνται τα ξερά ξύλα με 15 – 20% υγρασία. Τέτοια ξύλα είναι η δρύς, η οξιά, το πουρνάρι κλπ. Για να έχουμε συγκριτικά στοιχεία με άλλη μορφή ενέργειας υπολογίζουμε στα δυόμισι κιλά ξύλα που έχουν θερμιδική απόδοση ίση με ένα λίτρο πετρελαίου θέρμανσης.
Ανανεώσιμες μορφές ενέργειας:
Τα γνωστά μέχρι σήμερα αποθέματα καυσίμων κάποια στιγμή θα τελειώσουν. Γι’ αυτό και εδώ και μερικά χρόνια όλο και περισσότερο αξιοποιούνται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η αιολική, η γεωθερμική και ηλιακή ενέργεια θα μπορούσαν να καλύψουν άνετα τη θέρμανση ενός σπιτιού. Η δαπάνη της αρχικής εγκατάστασης είναι μεγάλη γίνεται όμως αρκετά γρήγορη η απόσβεση.
Αιολική ενέργεια:
Ο ατμός είναι πλούσια πηγή ενέργειας, μια δωρεάν πρώτη ύλη. Η εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας γίνεται με ανεμοκινητήρες και σε συνεργασία με τη ΔΕΗ.
Όσον αφορά την κάλυψη των οικιακών αναγκών χρειάζεται μελέτη ειδικά που θα υποδείξει τόσο το μηχάνημα όσο και το ακριβές μέρος που θα τοποθετηθεί. Η δε ταχύτητα του ανέμου για να καταστεί βιώσιμη η εγκατάσταση πρέπει να είναι πάνω από τη μέση ετήσια ταχύτητα του ανέμου.
Ηλιακή ενέργεια:
Στην Ελλάδα που η ηλιοφάνεια είναι αρκετά μεγάλη μπορεί να καλυφθεί μεγάλο μέρος ενεργειακής κατανάλωσης με τη χρήση του ήλιου.
Η θέρμανση του σπιτιού με τη χρήση ηλιακής ενέργειας χρειάζεται την ανάλογη εγκατάσταση δηλ. ηλιακούς συλλέκτες. Η μεγάλη επιφάνεια που απαιτείται για να τοποθετηθούν οι συλλέκτες και καινοτομική επιβάρυνση που συνεπάγεται, είναι ο βασικός λόγος που δεν έχει εξαπλωθεί η χρήση της ηλιακής ενέργειας γι’ αυτό το σκοπό.
Γεωθερμική ενέργεια:
Η γεωθερμία αξιοποιεί τη θερμότητα που υπάρχει στο υπέδαφος κάθε τόπου. Η αξιοποίηση επιτυγχάνεται είτε με βαθιές γεωτρήσεις όπου αναζητά με υπόγεια γεύματα είτε με αβαθείς όπου γίνεται εκμετάλλευση της θερμικής ενέργειας με τη χρήση αντλιών θερμότητας. Εκτός της υπεδαφικής θερμότητας είναι δυνατή και η αξιοποίηση της θαλάσσιας θερμότητας για να ζεστάνουμε ένα σπίτι.