Σε δύσκολη οικονομικά κατάσταση βρίσκεται ο δήμος Καλαμπάκας, καθώς οι υποχρεώσεις του είναι πολλές, ενώ τα έσοδά του λίγα, αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θεόδωρος Αλέκος.
Είναι πολύ δύσκολο να
βελτιωθεί η κατάσταση με τις υφιστάμενες συνθήκες που επικρατούν στην χώρα και στον τόπο μας, αναφέρει ο κ. Αλέκος, οποίος αναφέρει τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει ο Δήμος στην είσπραξη των οφειλών.
Οι εισπράξεις πραγματοποιούνται με αργούς ρυθμούς, προκαλώντας πρόβλημα ρευστότητας στον Δήμο, οποίος όμως, οφείλει να πληρώνει κανονικά, οπότε εύλογα, δημιουργείται ζήτημα με την ισορροπία μεταξύ των εισροών και των εκροών, σημειώνει ο κ. Αλέκος, για να προσθέσει πως προκειμένου να μην υπάρξουν καταστάσεις που δύσκολα ελέγχονται, έχουν ιεραρχηθεί οι υποχρεώσεις. Βάσει αυτών, καταβάλλονται οι μισθοί στους εργαζομένους και μετά πληρώνονται τα καύσιμα και τ' ανταλλακτικά για τα οχήματα, ώστε να υπάρχει πετρέλαιο στα εκπαιδευτήρια και να μπορούν να κινούνται τα αυτοκίνητα της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Πρασίνου.
Όσον αφορά το δάνειο που έχει ζητήσει ο δήμος Καλαμπάκας από ιδιωτικό πιστωτικό ίδρυμα, ύψους 500.000 ευρώ, ο κ. Αλέκος αναφέρει πως η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιο και μόλις το ποσό ληφθεί από τον αυτοδιοικητικό φορέα θα πληρωθούν συμβασιούχοι που εργάζονται στον Δήμο και ειδικότερα στην καθαριότητα, καθώς και παλιές μικρές οφειλές, ώστε να ξεκαθαρίζει σιγά – σιγά ο κατάλογος πιστωτών.
Στο άλλο σημαντικό ζήτημα, αυτό του διακανονισμού των δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ), ο κ. Αλέκος ενημερώνει ότι ο Δήμος βρίσκεται σε αναμονή της σχετικής απόφασης του πιστωτικού ιδρύματος. Τα δάνεια που "κληρονόμησε" ο Καλλικράτειος δήμος Καλαμπάκας από τους Καποδιστριακούς και αφορούν το ΤΠΔ, ανέρχονται στα 6,6 εκ. ευρώ, όμως ξεπερνούν τα 2 και έχουν διαφορετικά επιτόκια.
Τώρα, με την συμφωνία μεταξύ Δήμου και Τράπεζας, το ποσό που οφείλει ο αυτοδιοικητικός φορέας θα ενοποιηθεί, με επιτόκιο που θα είναι στο 5,9%, έναντι επιτοκίων που κυμαίνονταν από 5,9% έως 11,4%, ενώ παράλληλα, θα επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου, που θα σημαίνει μικρότερα τοκοχρεολύσια και άρα εξοικονόμηση πόρων.