Αδιάθετα στα χωράφια τα μποστανοειδή

Καρπούζια και πεπόνια σαπίζουν στα κτήματα μετά τις ζημιές που προκάλεσαν οι υψηλές θερμοκρασίες
 Χαμηλές τιμές αυξημένο το κόστος παραγωγής και για τις δυο καλλιέργειες που αγγίζει και ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά στρέμμα
Αρκετά δύσκολη χαρακτηρίζουν τη
 φετινή καλλιεργητική περίοδο οι Τρικαλινοί παραγωγοί μποστανοειδών. Από την μία οι κακές για τους ιδίους και την παραγωγή καιρικές συνθήκες, από την άλλη οι χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων.
Πλέον μεγάλες ποσότητες καρπουζιών και πεπονιών βρίσκονται κι έχουν σαπίσει στα χωράφια, οδηγώντας σε οικονομικά αδιέξοδα τους αγρότες.
Στα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Πελινναίων του Δήμου Φαρκαδόνας η καλλιέργεια πεπονιών και καρπουζιών αποτελεί, ίσως, αποκλειστική καλλιέργεια για πολλούς αγρότες.
Στην συγκεκριμένη περιοχή κυριαρχεί σκεπτικισμός, καθώς διανύοντας οι αγρότες την περίοδο της συγκομιδής, αντιλαμβάνονται το μεγάλος μέγεθος του προβλήματος.
Όπως τονίζουν οι αγρότες η τιμή στα καρπούζια κυμαίνεται μεταξύ 4 και 5 λεπτών του ευρώ το κιλό. Οι τιμές αυτές δεν μπορούν να καλύψουν το μεγάλο κόστος παραγωγής όπου για 1 στρέμμα ανέρχεται και ξεπερνά τα 600 ευρώ. Το σύνολο της παραγωγής μετά τις υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες υπέστη μεγάλες ζημιές. Κι αυτό γιατί η καλλιέργεια δεν είναι υπό σκιά που θα προφυλαγόταν από τη δυνατή ζέστη, αλλά άνευ σκιάς, με ότι αυτό συνεπάγεται. Έτσι τα καρπούζια κάηκαν και σαπίζουν στα χωράφια.
«Δυστυχώς για μια ακόμη χρόνια είδαμε την παραγωγή να καταστρέφεται στα χωράφια, καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν όσο θα έπρεπε. Σήμερα κατά την συγκομιδή με χαμηλές τιμές και τις ζημιές που σημειώθηκαν στην παραγωγή, δεν μπορούμε να καλύψουμε καν το κόστος παραγωγής, όχι να κερδίσουμε κάτι ως αγρότες», σημείωσε μιλώντας στην «ΕΡΕΥΝΑ» ο αγροτοσυνδικαλιστής κ. Τάσος Μαγουλιώτης.
Όσον αφορά την περίπτωση των πεπονιών κι εκεί η κατάσταση δεν είναι η καλύτερη. Παρότι η καλλιέργεια θεωρείται δυναμική, εντούτοις τα προβλήματα που συνάντησε την φετινή χρόνια είναι πολλά. Τόσο σε επίπεδο τιμών που κυμαίνεται μεταξύ 6 έως 8 λεπτά το κιλό, όσο και ζημιών που προκάλεσαν οι καιρικές συνθήκες. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση το κόστος παραγωγής ανά στρέμμα ξεπερνά τα 600 ευρώ.
«Το κέρδος και από την καλλιέργεια πεπονιών είναι μηδαμινό για τους αγρότες. Το γεγονός αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα σε εμάς μοναχά, αλλά και σε άλλους κλάδους, όπως ο γεωπονικός που σχετίζεται με τους αγρότες», ήρθε να συμπληρώσει ο κ. Μαγουλιώτης.
Ο ίδιος στάθηκε και στις καθυστερήσεις των αποζημιώσεων της περσινής περιόδου από ζημιές που προκάλεσαν στις καλλιέργειες καύσωνες, βροχοπτώσεις και σκουλήκια και οι οποίες θα έδιναν μια ανάσα στους αγρότες.
Μοιραστείτε στο Google Plus

About PAPARATZANEWS

Άμεση ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στο ΔΕΝΔΡΟΧΩΡΙ και σε όλο το δήμο Τρικάλων · νέα, ειδήσεις και εκδηλώσεις ζωντανά έγκυρα.