Καλή οικονομικά ήταν η φετινή περίοδος του Πάσχα για τους κτηνοτρόφους, όμως δεν ήταν παρά "μία σταγόνα στον ωκεανό", αφού τα ζητήματα επιβίωσης δεν επιλύονται με τέτοιες "κορώνες", αλλά χρειάζεται συνέχεια και
συνέπεια, τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αιγοπροβατοτρόφων Δημήτρης Κόττης, αναφερόμενος στην αγορά κρέατος, από την πλευρά των κτηνοτρόφων.
Οι τιμές βάσει των οποίων διακινήθηκαν τα αμνοερίφια φέτος το Πάσχα ήταν πολύ καλές για τους παραγωγούς, αφού κυμάνθηκαν στα 6,5 – 7 ευρώ το κιλό, σημειώνει ο κ. Κόττης, υπογραμμίζοντας πως αυτό οφείλεται στον βασικό κανόνα της προσφορά και της ζήτησης. Δηλαδή, υπήρξε ζήτηση από τους Έλληνες και κυρίως από ξένους ζωεμπόρους, όπως πχ Τούρκους, με αποτέλεσμα να "πιάσουν" καλή τιμή στην αγορά τα αμνοερίφια.
Αυτό συνεπάγεται οικονομική "ανάσα" για τους κτηνοτρόφους, αναφέρει ο κ. Κόττης, ο οποίος επισημαίνει ότι παραμένει μία "ανάσα" και όχι στοιχείο επιβίωσης ή "θεμέλιο" για την δημιουργία βάσης βιωσιμότητας της Ελληνικής κτηνοτροφίας. Από τον Νομό μας δεν φαίνεται να πουλήθηκαν πολλά αρνιά και κατσίκια στην Τουρκία, εκτός ίσως από την Δημοτική Ενότητα (ΔΕ) Οιχαλίας, απ' όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, διατέθηκαν αρκετά αμνοερίφια σε Τούρκους εμπόρους.
"Δεν σώνεται η κατάσταση με αυτόν τον τρόπο", τονίζει ο κ. Κόττης δηλώνοντας "είναι ενθαρρυντικό το γεγονός, όμως οι παραγωγοί θέλουν σταθερότητα στις τιμές και όχι κάτι σαν χρηματιστήριο" και εξηγεί πως όταν η αξία των αμνοεριφίων πέφτει, πανικός επικρατεί στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι πιεσμένοι από το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής, πουλάνε, με αποτέλεσμα να βγαίνουν τελικά ζημιωμένοι. Η αστάθεια στις τιμές, προκαλεί αστάθεια και στην βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας, σημειώνει ο κ. Κόττης και υπογραμμίζει το γεγονός, πως η διάθεση αμνοεριφίων το Πάσχα αντιστοιχεί μόνο στο 10% της συνολικής ετήσιας παραγωγής, διότι το σύνολο σχεδόν των αρνιών και των κατσικιών γεννιούνται την εποχή των Χριστουγέννων, οπότε αυτό είναι ένας ακόμη παράγοντας, τον οποίο λαμβάνοντάς τον υπόψη, δεν πρέπει να βγαίνουν αισιόδοξα συμπεράσματα από την καλή κίνηση στην ντόπια αγορά κρέατος.
Πάντως, τις τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησης του πλούσιου ζωικού της κεφαλαίου, προς όφελος της οικονομίας, του ισοζυγίου και φυσικά των Ελλήνων παραγωγών κτηνοτροφικών προϊόντων, απέδειξε η Ελληνική κτηνοτροφία και ο πρωτογενής τομέας, κατά την εφετινή εορταστική περίοδο του Πάσχα, αρκεί βέβαια να επιδείξει ένα πιο εξωστρεφές «πρόσωπο» και να ρίξει ιδιαίτερο βάρος τα επόμενα χρόνια στις αγορές και στις εξαγωγές, αφού η ποιότητα λόγω και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων (καλύτερο κλίμα, αυτάρκεια ζωοτροφών) είναι εξασφαλισμένη.
Κατ' αυτόν τον τρόπο η αγορά θα τονωθεί και οι εξαγωγές μας θα ενισχυθούν. Άλλωστε, οι εξαγωγές αποτελούν βασικό ζητούμενο στην προσπάθεια για έξοδο από την κρίση, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.