Εθισμός στα διαδικτυακά παιχνίδια

Σημαντικά τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας όπως αναφέρει σήμερα στην ΕΡΕΥΝΑ ο κ. Κωνσταντίνος Σιώμος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο
Η χρήση του διαδικτύου μεταξύ των εθισμένων εφήβων γίνεται στο σπίτι 79%, σε Ίντερνετ καφέ 67% και στο σχολείο 17%.
Σημαντικά είναι τα αποτελέσματα πρόσφατου συνεδρίου, ειδικότερα σε ότι αφορά στον εθισμό των εφήβων στο διαδίκτυο, όπως αναφέρει σήμερα στην ΕΡΕΥΝΑ ο κ. Κωνσταντίνος Σιώμος MD, MSc, PhD, Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο.
Νεώτερα δεδομένα
Πιο αναλυτικά, στα πλαίσια του 2ου Πανελλήνιου Διεπιστημονικού Συνεδρίου με Διεθνή Συμμετοχή, της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο «E- LIFE 2011» παρουσιάστηκαν από τον Πρόεδρο της Οργανωτικής επιτροπής, Δρ. Κωνσταντίνο Σιώμο Ψυχίατρο παιδιών και εφήβων, τα νεώτερα δεδομένα στην Ελλάδα σε σχέση με την διαταραχή εθισμού στο διαδίκτυο σε μαθητικό εφηβικό πληθυσμό αλλά και σε κλινικό δείγμα εθισμένων εφήβων στο Ιπποκράτειο Γ. Ν. Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τη διετία 2008 ως 2010 όπου διετέλεσε υπεύθυνος σχεδιασμού και οργάνωσης του πρώτου ειδικού παιδοψυχιατρικού ιατρείου για τον εθισμό στο διαδίκτυο στο Ιπποκράτειο Γ.Ν. Θεσσαλονίκης, μελετήθηκαν τα κλινικά χαρακτηριστικά 43 εφήβων με διαγνωσμένη διαταραχή εθισμού στο διαδίκτυο.
Η στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε πως στο 100% των περιπτώσεων η επίσκεψη στο ειδικό ιατρείο έγινε μετά από πρωτοβουλία των γονέων [70% της μητέρας και 30% του πατέρα]. Η κύρια αιτία προσέλευσης στο ειδικό ιατρείο εκτός της υπερβολικής χρήσης του μέσου ήταν:
-Απομόνωση του εφήβου 30,2% (13 έφηβοι).
-Βίαιη-αντιδραστική συμπεριφορά προς τους γονείς στην προσπάθεια οριοθέτησης της χρήσης του διαδικτύου 14% (6 έφηβοι).
-Απότομη πτώση της σχολικής επίδοσης 37,2% (16 έφηβοι).
-Αποδιοργάνωση σε επίπεδο καθημερινότητας 18,6% (8 έφηβοι).
Σε σχέση με τα χαρακτηριστικά φύλου - χρόνου χρήσης του διαδικτύου -διαδικτυακών δραστηριοτήτων παρατηρήθηκε:
-Κατανομή του εθισμού στο διαδίκτυο στα δύο φύλα: αγόρια 39 (90,7%), κορίτσια 4(9.3%).
-Ο μέσος όρος του χρόνου χρήσης του διαδικτύου από τους εθισμένους εφήβους είναι 41.4 ώρες την εβδομάδα (min 10, max 100, SD±21,73).
-Οι κύριες δραστηριότητες που εθίζουν είναι σε ποσοστό 97% τα διαδικτυακά παιχνίδια και 3% οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
-Η χρήση του διαδικτύου μεταξύ των εθισμένων εφήβων γίνεται στο σπίτι 79%, σε Ίντερνετ καφέ 67% και στο σχολείο 17%.
-Ο μ.ο. ηλικίας των εθισμένων εφήβων είναι 14,77 έτη (min 11, max 19, SD ±1,93) με κορύφωση της κατανομής στην Τρίτη Γυμνασίου.
-Ο μ.ο των ετών χρήσης του H/Y πριν την διάγνωση του εθισμού είναι τα 6 έτη (min 1, max 13, SD ± 3,25).
Έπεται;
Απάντηση, συνεχίζει ο ίδιος, στο ερώτημα που τίθεται με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία αν έπεται ή προηγείται η ψυχιατρική συμπτωματολογία του εθισμού στο διαδίκτυο δίνει η παρούσα έρευνα, όπου παρατηρήθηκε πως σε ποσοστό 72% (31 έφηβοι) η ψυχιατρική συμπτωματολογία έπεται (απουσία προηγούμενων επισκέψεων σε ειδικό ψυχικής υγείας, ιστορικό ψυχικής νόσου, απουσία διάγνωσης ψυχικής διαταραχής), ενώ σε ποσοστό 28% (12 έφηβοι) η ψυχική νόσος προηγείται (προηγούμενη διάγνωση ψυχικής διαταραχής).
Συννοσηρότητα με άλλη ψυχική διαταραχή εντοπίζεται στο 51,2% του κλινικού δείγματος (22 περιπτώσεις), ενώ τριπλή συννοσηρότητα στο 25,6% (11 περιπτώσεις). Οι συχνότερες συννοσηρές ψυχικές διαταραχές των εφήβων του συγκεκριμένου κλινικού δείγματος αφορούν την κατάθλιψη 11,6%, τη διαταραχή διαγωγής 9.3% και τη ΔΕΠ-Υ 7%. Επίσης στο 60% των περιπτώσεων υπάρχει σοβαρή δυσλειτουργία στο επίπεδο της ενδοοικογενειακής επικοινωνίας.
Συμπερασματικά, καταλήγει, με βάση την έρευνα σε κλινικό δείγμα εφήβων με εθισμό στο διαδίκτυο η πτώση της σχολικής επίδοσης αποτελεί τον συχνότερο παράγοντα κινητοποίησης των γονέων για αναζήτηση βοήθειας ειδικού. Η ψυχοπαθολογία του εθισμού στο διαδίκτυο έπεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εθισμού. Μία στις δύο περιπτώσεις εμφανίζει συννοσηρότητα με άλλη ψυχική διαταραχή και μία στις τέσσερις τριπλή συννοσηρότητα. Η επικράτηση του εθισμού στα αγόρια είναι καθολική και ουσιαστικά στην Ελλάδα ο εθισμός στο διαδίκτυο την δεδομένη χρονική στιγμή έχει ταυτότητα, πρόκειται δηλαδή για εθισμό στα διαδικτυακά παιχνίδια.
Είναι διεθνώς αποδεκτό, επισημαίνει ακόμα ο κ. Σιώμος, πως η σχέση των παιδιών με το διαδίκτυο χτίζεται σταδιακά και σε βάθος χρόνου και ο ρόλος της εκπαίδευσης στην ομαλή μετάβαση από την κοινωνία όπως την γνωρίζαμε στην κοινωνία της πληροφορίας είναι πολύ σημαντικός».
Μοιραστείτε στο Google Plus

About PAPARATZANEWS

Άμεση ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στο ΔΕΝΔΡΟΧΩΡΙ και σε όλο το δήμο Τρικάλων · νέα, ειδήσεις και εκδηλώσεις ζωντανά έγκυρα.