Τα ζητήματα του Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ) που θα πραγματοποιηθεί στην Πύλη, υπό την αιγίδα του Δήμου, συζητήθηκαν χθες στο Δημαρχείο, ώστε να είναι όλα έτοιμα για το σημαντικό αυτό γεγονός.
Ο δήμαρχος Πύλης Κώστας Κουφογάζος, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Κουτσονάσιος εξέτασαν τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν με την πρόεδρο του Παραρτήματος Τρικάλων της ΕΟΔ Σοφία Ψάλτη και το μέλος Βασίλη Μπακάλη, σχετικά με το Πανελλήνιο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 13-14-15 Μαΐου στην Πύλη και θα περιλαμβάνει δύο σκέλη, θεωρητικό που θα γίνει στο ξενοδοχείο "Πύλη" και πρακτικό, σε ξηρά και νερό, στον βράχο στην Πόρτα Παναγιά και στον Πορταϊκό ποταμό. Το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλης έχει εγκρίνει ομόφωνα την χορηγία ενός ποσού για την διοργάνωση του Συνεδρίου, το οποίο μέχρι πέρυσι πραγματοποιούνταν στην Καλαμπάκα, όμως φέτος γίνεται στην Πύλη.
Ο κ. Κουτσονάσιος, μιλώντας για το ζήτημα ενημερώνει πως θα λάβουν μέρος και τρία ελικόπτερα, ένα της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα της Αεροπορίας Στρατού και ένα ιδιωτικό και θα υπάρξουν ασκήσεις με διάφορα σενάρια διάσωσης, μεταξύ των οποίων και διάσωση ανθρώπου που έχει πέσει σε ποτάμι με το αυτοκίνητό του.
"Η περιοχή δεν έχει ξαναζήσει τέτοιο γεγονός. Θα υπάρξει μεγάλη έλευση επισκεπτών απ' όλη την Ελλάδα στην περίοδο του Συνεδρίου, κάτι που θα βοηθήσει την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής όλου του Δήμου Πύλης", δηλώνει ο κ. Κουτσονάσιος.
Ο δήμος Πύλης δίνει έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος, ολόκληρης της περιοχής, προχωρώντας σε ανάληψη πρωτοβουλιών, όπως το Συνέδριο, το Γεωλογικό Πάρκο, στην προσπάθεια αναβάθμισης της οικονομικής κατάστασης του τόπου.
Η έλευση εκατοντάδων, πιθανώς, επισκεπτών το τριήμερο του Συνεδρίου, δεν θα δώσει μόνο οικονομική ανάσα στους επαγγελματίες του τουρισμού, αλλά θα διαφημίσει την περιοχή ανά την Ελλάδα, κάτι που είναι το σημαντικότερο.
Η ΕΟΔ
Η Ε.Ο.Δ. είναι μη κυβερνητική οργάνωση Έρευνας και Διάσωσης, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν σε επιχειρήσεις από το 1978 σε εθελοντική βάση. Από το 1994 λειτουργεί με τη μορφή σωματείου.
Η Κεντρική Διοίκηση έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και διαθέτει 24 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα
Είναι πιστοποιημένη από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών με Αρ.Μητρώου 6, καθώς επίσης και από το INSARAG των Ηνωμένων Εθνών από τις 23 Ιουνίου 2005. Βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία τόσο με το Υπουργείο Εξωτερικών (Υ.Δ.Α.Σ. με Αρ.Μητρώου 14) όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ECHO).
Με ένα ανθρώπινο δυναμικό 1100 εθελοντών σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχει σε επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και μαζικών καταστροφών, οπουδήποτε λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στελεχώνεται από επαγγελματίες και ερασιτέχνες διασώστες με άριστη επιστημονική και τεχνική κατάρτιση, που ενεργούν με εθελοντική συνείδηση.