Το τροχαίο δυστύχημα με θύμα τον πρώην αντιδήμαρχο Φαλώρειας Γεώργιο Καλαντζή στο δρόμο καρμανιόλα προς τα χωριά του πρώην δήμου Φαλώρειας επαναφέρει στο προσκήνιο την αναγκαιότητα για νέα χάραξη της συγκεκριμένης επαρχιακής οδού.
Πρόκειται για
ένα θέμα που προ ενός έτους, είχε αναδείξει Η ΕΡΕΥΝΑ, υπογραμμίζοντας την επικινδυνότητά του, για τους διερχόμενους οδηγούς.
Πρόκειται για ένα δρόμο ο οποίος μπορεί να συμπεριληφθεί ως μάθημα για παράδειγμα προς αποφυγή στις σχολές των συγκοινωνιολόγων. Τα χωριά της περιοχής απέχουν ελάχιστα από τα Τρίκαλα. Το Κεφαλόβρυσο μόλις 6 χιλιόμετρα, το Διαλεκτό 13 και η Μεγάρχη 14. Εν τούτοις, ο χρόνος που χρειάζεται κάποιος για να διανύσει την απόσταση προς τα συγκεκριμένα χωριά είναι πολλαπλάσιος εκείνου που θα χρειαζόταν αν υπήρχε ένα στοιχειωδώς σύγχρονο οδικό δίκτυο. Και εξηγούμαστε…
Από τα Τρίκαλα μέχρι τον περιφερειακό των Αγίων Αποστόλων ο δρόμος παρουσιάζει πολλές κακοτεχνίες και έχει αρκετά επικίνδυνα σημεία, αλλά δεν απέχει ιδιαίτερα από τα υπόλοιπα επαρχιακά οδικά δίκτυα του νομού.
Ο περιφερειακός των Αγίων Αποστολών αποτελεί δυσφήμηση για τους επαρχιακούς δρόμους του νομού. Μοιάζει μόνο με τον παλιό δρόμο της Κατάρας! Κάθε 50 με 100 μέτρα και στροφή. Επικίνδυνη στροφή η οποία, τώρα την άνοιξη, με την βλάστηση να… οργιάζει, κρύβει πολλές παγίδες. Ορατότητα δεν υπάρχει και οι στροφές μπορούν εύκολα να βγάλουν εκτός δρόμου, ακόμη και τους υποψιασμένους οδηγούς της περιοχής. Τα ατυχήματα στο συγκεκριμένο κομμάτι του δρόμου είναι μία συνηθισμένη υπόθεση. Δυστυχώς, τη συγκεκριμένη προ έτους διαπίστωση, «σφράγισε» με τραγικό τρόπο το δυστύχημα με θύμα των 41χρονο γεωπόνο από το Διαλεκτό.
Να σημειωθεί ότι αυτός ο δρόμος είναι σχετικά πρόσφατος. Δεν μετράει περισσότερα από 20 χρόνια ζωής, αλλά βρίθει κακοτεχνιών. Το τμήμα από τους Αγίους Αποστόλους μέχρι το Κεφαλόβρυσο, επίσης παρουσιάζει πολλά σημεία παγίδες στα οποία μάλιστα, κατά το πρόσφατο παρελθόν, έχουμε θρηνήσει και θύματα!
Ο περιφερειακός Κεφαλοβρύσου, επίσης δεν είναι ένας ασφαλής δρόμο.
Ο δρόμος από το Κεφαλόβρυσο μέχρι το Διαλεκτό και τη Μεγάρχη επίσης, έχει πολλές στροφές. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, φύτεψαν και πλατάνια ακριβώς στο ρείθρο του δρόμου αποκλείοντας αφενός την ορατότητα και προκαλώντας, αφετέρου τα οχήματα να πέσουν πάνω σ’ αυτά…
Καλή η θεωρία περί ανάπτυξης που υποτίθεται ότι θα φέρει ο Καλλικράτης, όπως θα έφερνε και ο Καποδίστριας, αλλά για ποια ανάπτυξη μιλάμε όταν για να διανύσεις μία απόσταση λίγων χιλιομέτρων στα προάστια, ουσιαστικά της πόλης των Τρικάλων, απαιτείται πολλαπλάσιος χρόνος από τον κανονικό; Ή όταν η συχνότητα των ατυχημάτων και των δυστυχημάτων δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό ως «δρόμος καρμανιόλα»;