Οι πρώτες δύο μονάδες στη Θεσσαλία

Τα εργοστάσια θα εξοπλιστούν με υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά μηχανήματα.
Σε ανακοίνωση των αδειών των πρώτων εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από
επεξεργασία βιομάζας καθώς και της έγκρισης των φωτοβολταϊκών πάρκων προχώρησε ο κ. Σταύρος – Αλέξανδρος Ευσταθίου, πρόεδρος των εταιριών «Ελληνική Βιομάζα Α.Ε.» και «Τράπεζα Ενέργειας Α.Ε.», σε επίσημη ομιλία του πρόσφατα στον Παλαμά.
Ο πρόεδρος του ομίλου «Apollo Capital Group» ανακοίνωσε πως εγκρίθηκαν οι άδειες λειτουργίας δώδεκα εργοστασίων, η υλοποίηση των οποίων θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Μάλιστα, μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα κατασκευαστούν οι δύο πρώτες μονάδες στην περιοχή της Θεσσαλίας.
Τα εργοστάσια θα εξοπλιστούν με υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά μηχανήματα.
Αγριοαγκινάρα

Η αγριοαγγινάρα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, είναι ένα πολυετές ποώδες ενεργειακό φυτό το οποίο προορίζεται για παραγωγή ενέργειας με πολλά πλεονεκτήματα. Είναι ένα φυτό άριστα προσαρμοσμένο στις μεσογειακές κλιματικές συνθήκες.
Τα πλεονεκτήματά του είναι ότι φυτεύεται μία μόνο φορά και μπορεί να αποδώσει εισόδημα έως και για 12 χρόνια.
Δε χρειάζεται λίπασμα, σκάλισμα (διότι είναι ζιζάνιο και πνίγει όλα τα άλλα ζιζάνια), πότισμα κλπ. Τα μόνα έξοδα είναι κατά τη σπορά (καλλιεργητικά και ο σπόρος 12-13 €/στρέμμα).
Όπως ακόμα έγινε γνωστό, τη συγκομιδή και τη διάθεση αναλαμβάνει η ελληνική εταιρία Ελληνική Βιομάζα Α.Ε. (οποία έχει στρατηγική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Γεωπονίας Θεσσαλίας και τον καθηγητή κ. Δαναλάτο). Συνάπτεται συμβόλαιο από 6 έως 12 χρόνια και ο καλλιεργητής απολαμβάνει εκτός των άλλων και επιστημονική υποστήριξη.
Η απόδοση της καλλιέργειας φτάνει μέχρι 4 τόνους/στρέμμα. Η αμοιβή για τον αγρότη είναι 50 €/τόνο, ο Φ.Π.Α. επιπλέον και διανεμόμενα κέρδη 2% για τα πρώτα 50000 στρέμματα. Το κυριότερο όμως είναι ότι είναι ανέξοδο (εκτός από τα πρώτα έξοδα της σποράς). Η παραπάνω εταιρεία αναλαμβάνει τη συγκομιδή τον Αύγουστο μήνα και αυτόματα δίνεται και η αμοιβή.
Είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της ενέργειας με πολλαπλές δράσεις. Έχει εξασφαλίσει άδεια κατασκευής εργοστασίων 8 MW (ένα από αυτά θα γίνει στη Νομή). Η απόδοση της ενέργειας της αγριοαγγινάρας που είναι οικολογικό φυτό (φιλικό προς το περιβάλλον) είναι 5πλάσια από την απόδοση του λιγνίτη.
Η καλλιέργεια (το φύτεμα) γίνεται από το Σεπτέμβρη μέχρι τα μέσα Νοέμβρη. Πιο σίγουρα και καλύτερα είναι όμως την άνοιξη, μέσα Μάρτη μέχρι μέσα Μάη. Στο νομό μας υπάρχουν ήδη καλλιεργητές αγριοαγγινάρας.
Μοιραστείτε στο Google Plus

About PAPARATZANEWS

Άμεση ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στο ΔΕΝΔΡΟΧΩΡΙ και σε όλο το δήμο Τρικάλων · νέα, ειδήσεις και εκδηλώσεις ζωντανά έγκυρα.