Βάσει των χιλιομετρικών αποστάσεων από την έδρα του εκάστοτε Δήμου καθορίζεται και το ύψος των χρημάτων που θα λαμβάνουν οι νεοεκλεγέντες αιρετοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους είτε στις Τοπικές, είτε στις Δημοτικές Κοινότητες.
Βάσει των χιλιομετρικών αποστάσεων από την έδρα του εκάστοτε Δήμου καθορίζεται και το ύψος των χρημάτων που θα λαμβάνουν οι νεοεκλεγέντες αιρετοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους είτε στις Τοπικές, είτε στις Δημοτικές Κοινότητες.
Πρόκειται για τα επονομαζόμενα και ως "έξοδα κίνησης" τα οποία θα καταβάλλει το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στους αιρετούς. Όπως αναφέρεται στο περιεχόμενο του προσχεδίου του ΥΠ.ΕΣ. ο πρόεδρος κάθε Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας, αλλά και ο εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας και στο νομό Τρικάλων, που θα επιφορτιστεί με την ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν στην κάθε περιοχή, θα εισπράττουν κάθε μήνα αποζημίωση ύψους 300 έως και 400 ευρώ, αναλόγως με τη χιλιομετρική απόσταση του χωριού από την έδρα του Δήμου. Επιπλέον ο πρόεδρος ή ο εκπρόσωπος θα έχουν στην "τσέπη" ένα πάγιο ποσό, ως ταμείο του χωριού, το οποίο θα διαχειρίζονται ανάλογα με τις ανάγκες που θα παρουσιάζονται κάθε φορά αναφορικά με λειτουργικά έξοδα όπως λ.χ. βλάβες ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού, διάφορες εργασίες συντήρησης κλπ.
Αναφορικά με τον καθορισμό των εξόδων κίνησης του προέδρου του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας, του προέδρου του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας, αλλά και του εκπροσώπου της τοπικής κοινότητας, το προσχέδιο προβλέπει ότι το κράτος θα εξοικονομήσει ποσό συνολικού ύψους περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με το προσχέδιο, τονίζεται ότι το 2011 θα διατεθεί από το κράτος, ποσό ύψους 25.600.000 ευρώ, δαπάνη που είναι μειωμένη κατά 4.140.000 ευρώ περίπου, σε σχέση με την μέχρι στιγμής ετήσια δαπάνη για την καταβολή αποζημιώσεων και εξόδων κίνησης σε προέδρους και μέλη συμβουλίων δημοτικών διαμερισμάτων, καθώς και τοπικών συμβουλίων ΟΤΑ, όπως αυτή προκύπτει από την εφαρμογή των αποφάσεων που ισχύουν.
Οι τιμές για τα έξοδα κίνησης
Ειδικότερα το προσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών δηλώνει ότι τα έξοδα κίνησης των αιρετών, διαμορφώνονται αναλυτικά:
-Για χιλιομετρική απόσταση από την έδρα του Δήμου έως και 10 χιλιόμετρα, τα έξοδα κίνησης αντιστοιχούν στο ποσό των 300 ευρώ μηνιαίως.
-Για χιλιομετρική απόσταση από την έδρα του Δήμου από 10 έως 20 χιλιόμετρα, τα έξοδα κίνησης αντιστοιχούν στο ποσό των 350 ευρώ μηνιαίως.
-Για χιλιομετρική απόσταση από την έδρα του Δήμου από 20 χιλιόμετρα και πάνω, τα έξοδα κίνησης αντιστοιχούν στο ποσό των 400 ευρώ.
Σημειωτέον ότι το υπουργείο προβλέπει, τα έξοδα κίνησης να καταβάλλονται κάθε μήνα στους δικαιούχους, για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ενώ σημειώνεται ότι αυτά δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του ν. 2685/1999, περί κάλυψης δαπανών μετακινουμένων υπαλλήλων εντός και εκτός Επικράτειας, όπως κάθε φορά ισχύει.
Τα χρήματα της προκαταβολής
Ένα ακόμη προσχέδιο του ΥΠ.ΕΣ. αναφέρει το πως θα γίνει η σύσταση της πάγιας προκαταβολής
στις Τοπικές και Δημοτικές κοινότητες. Στο ίδιο προσχέδιο γίνεται λόγος στις τοπικές και αφετέρου στις δημοτικές κοινότητες, να δίδεται πάγια προκαταβολή, ανάλογα με τον πληθυσμό της εκάστοτε κοινότητας. Ειδικότερα προβλέπεται:
-Προκαταβολή ύψους 1000 ευρώ, στις τοπικές κοινότητες ανεξαρτήτως πληθυσμού.
-Προκαταβολή ύψους 2000 ευρώ, στις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους.
-Προκαταβολή ύψους 3.000 ευρώ, στις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από 10.001 και περισσότερους κατοίκους.
Επισημαίνεται ότι υπόλογος για τη διαχείριση της πάγιας προκαταβολής, στο όνομα του οποίου θα εκδοθεί το σχετικό χρηματικό ένταλμα και ο οποίος θα ενεργεί τις πληρωμές σε βάρος αυτής, είναι ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας, όταν αυτή έχει πληθυσμό έως 300 κατοίκους, ο πρόεδρος του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας, όταν αυτή έχει πληθυσμό μεγαλύτερο από 301 κατοίκους και ο πρόεδρος του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας.
Εκείνο που έχει σημασία, είναι το πως θα διατίθενται αυτά τα χρήματα. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, από την πάγια αυτή προκαταβολή μπορεί να πληρώνεται οποιαδήποτε δαπάνη σχετίζεται με τις αρμοδιότητες που απονέμει ο νόμος 3852/2010 στις δημοτικές ή τοπικές κοινότητες ή μεταβιβάζει σε αυτές το δημοτικό συμβούλιο και συγκεκριμένα:
α) Η δαπάνη για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών επείγοντος χαρακτήρα στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης.
β) Η δαπάνη για την επείγουσα αποκατάσταση βλαβών στο δημοτικό δίκτυο ηλεκτροφωτισμού .
γ) Η δαπάνη για επείγουσες εργασίες επισκευής των οργάνων και γενικά των εγκαταστάσεων των παιδικών χαρών, όταν πρόκειται για βλάβες που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών.
δ) Η δαπάνη για επείγουσες εργασίες καθαρισμού οδών, πλατειών, αλσών και κοινόχρηστων γενικά δημοτικών χώρων.
Πρόταση της ΚΕΔΚΕ
Πάντως σύμφωνα με τον δήμαρχο Τρικκαίων Μιχάλη Ταμήλο το ποσό που προτείνεται μέσω του προσχεδίου είναι μικρό και δεν θα επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των συμβουλίων. Έτσι πρόταση της ΚΕΔΚΕ είναι η πάγια προκαταβολή που θα έχουν στα χέρια τους οι πρόεδροι να φθάνει τα 2.000 ευρώ για όλους ανεξαρτήτως.