Κοριτσάκι απο τα Τρίκαλα με ελονοσία στο Πανεπιστημιακό

Το μικρό κορίτσι διακομίστηκε την περασμένη Κυριακή σε κρίσιμη κατάσταση από το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων και σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η κατάστασή του σήμερα χαρακτηρίζεται σταθερά βελτιούμενη αν και, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, θα χρειασθεί να νοσηλευθεί και τις επόμενες ημέρες.
Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα ελονοσίας που καταγράφεται φέτος στην περιοχή και ήδη έχει ενημερωθεί το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) στο πλαίσιο της επαγρύπνησης της επιστημονικής κοινότητας αλλά και της καταγραφής κρουσμάτων, είτε ελονοσίας, είτε ιού του Δυτικού Νείλου.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η καταγραφή του πρώτου, φέτος, περιστατικού ελονοσίας στη Θεσσαλία μάλλον οφείλεται σε συγκυρία, αφού το κοριτσάκι που ζει στην Αθήνα, έκανε τις καλοκαιρινές διακοπές του φιλοξενούμενο από τους παππούδες του σε περιοχή των Τρικάλων από όπου και διακομίστηκε στο ΠΝΛ. Το κοριτσάκι φαίνεται πως στο παρελθόν, είχε επισκεφθεί περιοχή της Λακωνίας, νομό στον οποίο πέρυσι είχαν καταγραφεί αρκετά περιστατικά ελονοσίας σε κατοίκους.
Υπενθυμίζεται πως περιστατικό ελονοσίας είχε καταγραφεί πέρυσι και σε γυναίκα παραλιακού δημοτικού διαμερίσματος του νομού, η οποία δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό, περιστατικό που αποτέλεσε ένα από τα τέσσερα (αντίστοιχα) σε πανελλαδικό επίπεδο. Αυτό το περιστατικό όπως και τα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου (πέρυσι επίσης) στα παράλια του νομού Λάρισας είχαν ως αποτέλεσμα το ΚΕΕΛΠΝΟ και το υπ. Υγείας σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο της Ελονοσίας στην Ελλάδα, στοχεύοντας μεταξύ άλλων στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, να εντάξουν έγκαιρα τον Δήμο Αγιάς στις περιοχές της χώρας (με βάση τα επίπεδα αυξημένου κινδύνου για τη μετάδοση της ελονοσίας) στο «Επίπεδο Επικινδυνότητας 2».
Σημειώνεται πως το επίπεδο επικινδυνότητας της κάθε περιοχής καθορίζει και την έκταση και ένταση των δράσεων που προγραμματίζονται σε ετήσια βάση στην περιοχή για το θέμα της ελονοσίας. Οι δράσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον έλεγχο της ελονοσίας στην Ελλάδα, αφορούν στην περίοδο 2012-2015 και στοχεύουν κυρίως στην αποφυγή επανεγκατάστασης της νόσου στη χώρα μας.
Μοιραστείτε στο Google Plus

About PAPARATZANEWS

Άμεση ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στο ΔΕΝΔΡΟΧΩΡΙ και σε όλο το δήμο Τρικάλων · νέα, ειδήσεις και εκδηλώσεις ζωντανά έγκυρα.