Ανησυχητική αύξηση της ανεργίας στο δήμο Τρικκαίων


Η επίσημη ανεργία στο δήμο Τρικκαίων αυξήθηκε κατά 13,3% σε ένα χρόνο
Οι αλλοδαποί απασχολούνται σε εργασίες για τις οποίες το ντόπιο εργασιακό δυναμικό δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα
Σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για τα περισσότερα νοικοκυριά της χώρας, όπου τίθεται πλέον ζήτημα επιβίωσης, εξαίρεση δεν θα
 μπορούν να αποτελέσουν τα νοικοκυριά του δήμου Τρικκαίων.
Η κρίση είναι πλέον διάχυτη σε κάθε οικογένεια, ενώ η ανεργία αποτελεί βασικό συστατικό αυτής της ανησυχητικής κατάστασης.
Έτσι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Ο.Α.Ε.Δ., τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σταδιακή αύξηση της καταγεγραμμένης ανεργίας, η οποία πλήττει περισσότερο τις γυναίκες.
Στον πίνακα που ακολουθεί, δίνονται αναλυτικά τα επίπεδα ανεργίας το α΄ τρίμηνο του 2011 και το α΄ τρίμηνο του 2010, το φύλο των ανέργων καθώς και η προέλευσή τους. Είναι προφανές από τα παραπάνω στοιχεία ότι η επίσημη ανεργία στο δήμο αυξήθηκε κατά 13,3% το χρονικό διάστημα από 31/3/2010 έως 31/3/2011.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι η πραγματική ανεργία, η μη καταγεγραμμένη, είναι αρκετά υψηλότερη, όπως επισημαίνεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του δήμου Τρικκαίων.
Η ανεργία στους νόμιμους αλλοδαπούς με άδεια παραμονής, σε σύνολο 2.895 αλλοδαπών που διαμένουν στο δήμο, είναι 11,1% και δεν παρουσιάζει σημαντική αύξηση.
Αυτό εξηγείται, όπως επισημαίνεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα, ίσως από το γεγονός ότι οι αλλοδαποί απασχολούνται σε εργασίες για τις οποίες το ντόπιο εργασιακό δυναμικό δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα.
Όπως επίσης και ότι οι αλλοδαποί δεν δείχνουν επιλεκτικότητα όσον αφορά το είδος εργασίας.
Κλάδος δραστηριότητας
Ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν όσον αφορά τον κλάδο οικονομικής δραστηριότητας. Η συντριπτική πλειοψηφία των απασχολούμενων στο δήμο Τρικκαίων δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στον κλάδο των υπηρεσιών και δευτερευόντως στο κλάδο του χονδρικού και λιανικού εμπορίου.
Στο κλάδο των υπηρεσιών, την μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν οι μισθωτοί του δημοσίου και δευτερευόντως οι ελεύθεροι επαγγελματίες (λογιστές, δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, καθηγητές ιδιωτικών φροντιστηρίων, καφετέριες, εστιατόρια, ουζερί κλπ.) καθώς και οι εργαζόμενοι σε τράπεζες, ασφάλειες κλπ.
Όσον αφορά την δραστηριότητα στον κλάδο του τουρισμού, αυτή κρίνεται ως μη ικανοποιητική και περιορίζεται κυρίως σε εγχώριους επισκέπτες.
Τα επτά (7) συνολικά ξενοδοχεία του δήμου, απασχολούν ως επί το πλείστον άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος, με ολιγάριθμο βοηθητικό προσωπικό του οποίου ο αριθμός αυξομειώνεται ανάλογα με την εποχικότητα της τουριστικής κίνησης.
Η απασχόληση στο δευτερογενή τομέα κυμαίνεται πάνω-κάτω στο μέσο όρο της χώρας και αφορά κυρίως μικρές επιχειρήσεις στη μεταποίηση και τις κατασκευές.
Ειδικότερα η απασχόληση στη μεταποίηση γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων είναι ασήμαντη, αφού ο συγκεκριμένος κλάδος παίζει μικρό ρόλο στη τοπική οικονομία.
Ωστόσο, ο κλάδος της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, λόγω του έντονου αγροτικού χαρακτήρα του νέου δήμου, θα μπορούσε να παίξει σημαντικότατο ρόλο στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Η περαιτέρω ανάπτυξή του, σε συνδυασμό με αυτόν του πρωτογενούς τομέα, πρέπει να αποτελέσει βασικό στόχο στα αναπτυξιακά σχέδια του νέου Δήμου.
Μοιραστείτε στο Google Plus

About PAPARATZANEWS

Άμεση ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στο ΔΕΝΔΡΟΧΩΡΙ και σε όλο το δήμο Τρικάλων · νέα, ειδήσεις και εκδηλώσεις ζωντανά έγκυρα.