Τον Δήμαρχο κ. Λάππα επισκέφθηκαν χθες φορείς του χωριού
Το αίτημα της στέγασης της συλλογής του φημισμένου λαογραφικού μουσείου Δενδροχωρίου μετέφεραν χθες στον Δήμαρχο κ. Λάππα οι φορείς του χωριού.
Τον κ. Λάππα επισκέφθηκαν στο
γραφείο του, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Μανώλης, ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας κ. Μπάμπης Παπαχρήστος, η πρόεδρος κυρία Φανή Γκάτζιου και μέλη του Συλλόγου του χωριού, το στέλεχος του Δήμου κ. Γιώργος Χαρίσης που κατάγεται από την περιοχή, προκειμένου να του καταθέσουν το αίτημα για τη μόνιμη στέγαση της συλλογής του λαογραφικού μουσείου Δενδροχωρίου.
Η κυρία Γκάτζιου με δηλώσεις της τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί το λαογραφικό μουσείο προκειμένου να στεγάσει τη συλλογή που παραμένει πλέον χωρίς στέγη μετά την κατεδάφιση του παλαιού κτηρίου ιδιώτη που στεγάζονταν προσωρινά. Ανάλογη ήταν και η δήλωση του κ. Παπαχρήστου ο οποίος υπογράμμισε πως στη συλλογή υπάρχει σπάνιο και άφθονο υλικό που πρέπει να αποκτήσει μόνιμη στέγη για να καταστεί επισκέψιμο στους ενδιαφερόμενους απ’ όλη την Ελλάδα.
Στο πλούσιο υλικό της συλλογής αναφέρθηκε ο κ. Βασίλης Παπάς ο οποίος τόνισε πως το μουσείο ξεκίνησε με πρωτοβουλία πολλών κατοίκων οι οποίοι συγκέντρωσαν αντικείμενα που διέθεταν οι ίδιοι τα οποία δεν χρειάζονται πια, αλλά είχαν και έχουν λαογραφική αξία.
Η στέγαση της συλλογής σε μόνιμο χώρο μπορεί να καταστεί εφικτή εφόσον αξιοποιηθεί ο χώρος των παλαιών αποθηκών του συνεταιρισμού.
Όπως προέκυψε κατά τη χθεσινή συνάντηση υπάρχει και το χρηματοδοτικό πλαίσιο για τη διαμόρφωση του χώρου.
Πρόκειται για το μέτρο 41 για τη διατήρηση και αναβάθμιση της αγροτικής κληρονομιάς.
Μέσω αυτού, προβλέπονται παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια για τη μετατροπή τους σε μουσεία-συλλογές-εκθετήρια που σχετίζονται με τη
λαογραφική / αγροτική / πολιτιστική κληρονομιά.
Στα πλαίσια της δράσης περιλαμβάνεται η δημιουργία εκθετηρίων – συλλογών
λαογραφικού υλικού και υλικού πολιτιστικής κληρονομιάς. Περιλαμβάνονται έργα για τη βελτίωση / αναβάθμιση υφιστάμενου ή τη δημιουργία νέων εκθετηρίων (σε υφιστάμενα κτίρια), όπου μπορούν να παρουσιάζονται εκθέματα που σχετίζονται με την τοπική αγροτική-πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής (π.χ. παραδοσιακές ενδυμασίες, κεντήματα, υφαντά, εργαλεία που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα σε αγροτικές εργασίες, παραδοσιακά μουσικά όργανα, γραπτά ιστορικά ή πολιτιστικά ντοκουμέντα κλπ).
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις των εκθετηρίων θα πρέπει αρχιτεκτονικά να διατηρούν το παραδοσιακό ύφος της περιοχής. Το μέγεθος του κτίσματος θα πρέπει να είναι αρκετό ώστε να αναδεικνύονται όλα τα εκθέματα, χωρίς να παρουσιάζεται το φαινόμενο της υπερσυσσώρευσης αντικειμένων.
Σημειώνεται ότι οι ενέργειες που θα αναληφθούν στα πλαίσια της δράσης δεν είναι επιχειρηματικές και δεν παράγουν έσοδα κατά τη διάρκεια και μετά την υλοποίηση του σχετικού έργου.
Φορείς υλοποίησης δύναται να είναι οι ΟΤΑ α΄ βαθμού και περιοχή εφαρμογής της δράσης όλη η περιοχή παρέμβασης LEADER.