Στροφή στον πρωτογενή τομέα

Ποια είναι η παραγωγική διάρθρωση της Θεσσαλίας μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα
 Η οικοδομική δραστηριότητα στη Θεσσαλία ακολουθεί ανοδική τάση από το 2000 έως το 2005 και μετά πτωτική τόσο σε αριθμό αδειών όσο και σε αξία ανά οικοδομή
Η παραγωγική διάρθρωση της οικονομίας στη Θεσσαλία κατά την περίοδο 2000 – 2009 εξελίχθηκε ακολουθώντας τις
 ευρύτερες αναπτυξιακές πολιτικές της Χώρας αλλά κα της Ευρώπης. Στον πρωτογενή τομέα είχαμε αύξηση του κόστους παραγωγής αφενός και μείωση του ακαθάριστου παραγόμενου εισοδήματος με αποτέλεσμα να βάλλεται η ανταγωνιστικότητά του. Το συγκεκριμένο φαίνεται και από τη μείωση του εργατικού δυναμικού η οποία μεταξύ 2001 και 2008 ήταν της τάξης του 19%. Με τις απαρχές της οικονομικής ύφεσης παρουσιάστηκε στροφή του εργατικού δυναμικού και πάλι προς τον πρωτογενή τομέα με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά 16% μεταξύ 2009 και 2010. Η συγκεκριμένη στροφή προς τον πρωτογενή τομέα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερη σοβαρότητα καθώς μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό μοχλό σε ζοφερές οικονομικές περιόδους. Πρόκειται για στοιχεία του επιχειρησιακού προγράμματος της Περιφέρειας Θεσσαλίας το οποίο θα παρουσιαστεί σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Τουρισμός
Η οικοδομική δραστηριότητα στη Θεσσαλία ακολουθεί ανοδική τάση από το 2000 έως το 2005 και μετά πτωτική τόσο σε αριθμό αδειών όσο και σε αξία ανά οικοδομή, γεγονός που μαρτυρά ότι κατασκευάζονται μικρότερα οικήματα. Τα δομικά χαρακτηριστικά των κατασκευών, όροφοι, όγκος, επιφάνεια, υποχωρούν το 2009 σε επίπεδα χαμηλότερα του 2000. Ο τουρισμός αποτελεί για τη Θεσσαλία μοχλό ανάπτυξης καθώς κατά την περίοδο 2002 – 2007 για την οποία έχουμε στοιχεία όλες οι διαρθρωτικές μεταβλητές κινήθηκαν ανοδικά. Η ανάπτυξη η οποία σημειώθηκε στον κλάδο είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση του κύκλου εργασιών και την αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων ατόμων. Ειδικά για τη Θεσσαλία πρέπει να υπογραμμιστεί ότι στηρίζεται κυρίως στον ημεδαπό τουρισμό ο οποίος επισκέπτεται την περιοχή σταθερά κάθε τουριστική περίοδο. Επίσης όπως έχει ήδη αναφερθεί, ο τουρισµός στηρίζεται σε διάφορες δραστηριότητες µε κύριες αυτές της διαµονής, της εστίασης, της µετακίνησης, της ψυχαγωγίας και των εξειδικευµένων υπηρεσιών. Εποµένως δεν πρόκειται για συµβατικό κλάδο οικονοµικής δραστηριότητας αλλά για σύµπλεγµα διάφορων κλάδων που συµµετέχουν όλοι στην διαµόρφωση του τουριστικού προϊόντος, διαπιστώνει το παραπάνω επιχειρησιακό πρόγραμμα.
Κατά συνέπεια , αναφέρεται το τουριστικό προϊόν αποτελείται κυρίως από φυσικούς και πολιτισµικόυς πόρους , εγκαταστάσεις. υποδοµής και διαµονής - εστίασης και τέλος εγκαταστάσεις υποδοµής µετακινήσεων προς και µέσα στον προορισµό.
Σηµαντικό στοιχείο, όχι όµως αποκλειστικό, για την τουριστική προσφορά σε επίπεδο δηµοτικού διαµερίσµατος, προστίθεται είναι το σύµπλεγµα των εγκαταστάσεων διαµονής, οι οποίες είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη του τουρισµού
Καµία περιοχή, ακόµα και αν διαθέτει σηµαντικούς φυσικούς, ανθρωπογενείς και πολιτιστικούς πόρους, δεν µπορεί να αναπτυχθεί τουριστικά εάν δεν είναι σε θέση να προσφέρει κατάλληλες συνθήκες διαµονής, δηλαδή µια διαφοροποιηµένη προσφορά κλινών που να συνδυάζει τις απαιτήσεις (τιµή – ποιότητα) των διάφορων κατηγοριών τουριστών, καταλήγει το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Μοιραστείτε στο Google Plus

About PAPARATZANEWS

Άμεση ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στο ΔΕΝΔΡΟΧΩΡΙ και σε όλο το δήμο Τρικάλων · νέα, ειδήσεις και εκδηλώσεις ζωντανά έγκυρα.