Η 23η Πανελλήνια Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση ξεκίνησε χθες στην Καλαμπάκα, με την συμμετοχή πολλών αθλητών και φίλων του αθλήματος αυτού.
Την εκδήλωση, που διαρκεί δύο ημέρες, 17 και 18 Σεπτεμβρίου, διοργανώνει η ΕΟΟΑ (Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης), σε
συνεργασία με τον δήμο Καλαμπάκας και την Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας.
Η Συνάντηση πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Καλαμπάκα και όπως ενημερώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηρακλής Αλμπάνης, περιλαμβάνει προβολή βίντεο για το αντικείμενο, το 13ο Κύπελλο Boyldering στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμπάκας, αναρριχήσεις στους βράχους των Μετεώρων και αφιέρωμα στους σπουδαίους Έλληνες αναρριχητές, όπως ο Μ. Στύλλας.
"Ο Δήμος μας στηρίζει αυτές τις πρωτοβουλίες, διότι δίνουν "ανάσα" στον τόπο, που τόσο την έχει ανάγκη, ειδικά την περίοδο που διανύουμε", τονίζει ο κ. Αλμπάνης και υπογραμμίζει πως "δεν μόνο οι πολυπληθείς επισκέπτες που έρχονται στον τόπο μας, αλλά η διαφήμιση που γίνεται, ιδίως σε μία περιοχή με παράδοση στην αναρρίχηση και στην ορειβασία, κατάλληλη για την άσκηση αυτών των αθλημάτων".
Ο κ. Αλμπάνης σημειώνει τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από τέτοιες δραστηριότητες για την περιοχή, διότι προσφέρεται έτσι μία εναλλακτική μορφή τουρισμού και άρα αύξηση της επισκεψιμότητας και του χρόνου διαμονής στην Καλαμπάκα και γενικά στον Νομό μας.
DENIS
Όπως σημειώνεται από την ΕΟΟΑ, οι ορειβάτες ανεβαίνουν στα βουνά από ευχαρίστηση (κατά κύριο λόγο), από διάθεση εξερεύνησης ή κατάκτησης, από την έλξη των δυσκολιών και την έντονη επιθυμία να τις υπερνικήσουν, από περιέργεια, για σωματική άσκηση, για πνευματική ξεκούραση κ.ά. Ορειβασία, με τη γενική έννοια, είναι η ανάβαση στα βουνά, είτε χαμηλά, είτε ψηλά. Αλλά, λέγοντας ανάβαση εννοούμε την κοπιαστική, πολύωρη ή πολυήμερη πορεία και σκαρφάλωμα που κάνουμε, ντυμένοι κατάλληλα και φορτωμένοι με σακίδιο και άλλα ορειβατικά υλικά, με σκοπό να «κατακτήσουμε» ένα βουνό, είτε ανεβαίνοντας μία κορυφή του (περπατώντας ή αναρριχώμενοι), είτε διασχίζοντάς το (με τα πόδια ή και με ορειβατικά σκι).
Ο όγκος, το ύψος και η μορφολογία του βουνού, οι κλιματολογικές συνθήκες (χιόνι - πάγος) που επικρατούν κατά την ανάβαση ή τη διάσχισή του, καθώς και το είδος της ανθρώπινης δράσης, είναι στοιχεία και κριτήρια που διαφοροποιούν τη γενική έννοια της ορειβασίας και επιτρέπουν (επιβάλλουν) τη διάκριση και τη διαίρεσή της σε απλή ορειβασία, δύσκολη ορειβασία και αναβάσεις υπερυψηλών βουνών.
Αναρρίχηση ή αναρρίχηση βράχου χαρακτηρίζεται το σκαρφάλωμα, με καλοκαιρινές συνθήκες (με χειμερινές συνθήκες χαρακτηρίζεται αλπινισμός), σε οποιαδήποτε κορυφή βουνού, που γίνεται όμως από την απόκρημνη πλευρά της (ορθοπλαγιά) και που αναγκαστικά εφαρμόζεται η αναρριχητική τεχνική (μικρού ή μεγάλου βαθμού δυσκολίας) και απαιτείται η χρήση διαφόρων βοηθητικών οργάνων (καρφιά, καρυδάκια, σχοινιά, καραμπίνερ κ.ά.).
Η σχολή οδηγών βουνού
Εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη είναι η επαναλειτουργία της σχολής οδηγού βουνού στην Καλαμπάκα, σημειώνει ο κ. Αλμπάνης, προσθέτοντας πως είχε λειτουργήσει για δύο χρόνια, το 2003 – 2004, όμως σταμάτησε την δραστηριότητά της.
Ο δήμος Καλαμπάκας καταβάλει προσπάθειες να επαναδραστηριοποιηθεί η εν λόγω σχολή, όμως αυτό μάλλον είναι απίθανο, τονίζει ο κ. Αλμπάνης, εξηγώντας πως δεν υπάρχουν προγράμματα για να ενταχθεί η συγκεκριμένη δράση.