Από το 2010 έως και σήμερα στα Τρίκαλα έκλεισαν 30 περίπτερα
Το ελάχιστο ποσοστό κέρδους σε καπνικά προϊόντα δεν μπορεί να καλύψει ούτε τα λειτουργικά έξοδα
Μια μικρή βόλτα στο κέντρο και
στις γειτονιές της πόλης, στα χωριά των περιφερειακών Δήμων του νομού είναι ικανή για να αντιληφθεί κανείς τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι ιδιοκτήτες περιπτέρων. Προβλήματα που είχαν ως συνέπεια να τους οδηγήσουν στο κλείσιμο των περιπτέρων.
Το φαινόμενο πλέον είναι καθημερινό στο σύνολο του νομού, της Θεσσαλίας και ευρύτερα της χώρας. Καθημερινά αρκετοί είναι εκείνοι που βάζουν λουκέτο στα περίπτερα ή σκέφτονται να βάλουν άμεσα κλειδαριά, αφού όπως τονίζουν τα έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα.
Βέβαια σ’ όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το θέμα της πτώσης των πωλήσεων σε τσιγάρα κι αλλά ψιλικά που διαθέτουν προς το κοινό.
Σύμφωνα με στοιχεία από το τοπικό Σωματείο Περιπτερούχων από το 2010 έως και σήμερα στα Τρίκαλα έχουν κλείσει 30 περίπτερα, εκ των οποίων 7 μέσα στο 2011.
Σύμφωνα με στοιχεία από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Καπνοπωλών στην Θεσσαλία τον τελευταίο χρόνο υπολογίζεται πως έκλεισαν 300 περίπτερα ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο ο αριθμός ξεπερνά τις 3.500.
«Μπαίνουμε μέσα»
Στην κατάσταση που επικρατεί στο κλάδο του αναφέρθηκε μιλώντας στην «ΕΡΕΥΝΑ» ο πρόεδρος του τοπικού Σωματείου Περιπτερούχων κ. Κώστας Νάκος.
Ο ίδιος μίλησε ότι τα ποσοστά κέρδους από τσιγάρα και κάρτες τηλεφωνίας είναι ελάχιστα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στα λειτουργικά έξοδα και στις ανάγκες των καταστημάτων.
«Το ποσοστό κέρδους στα τσιγάρα κυμαίνεται μεταξύ του 1,8% έως και 3%. Στην περίπτωση των καρτών τηλεφωνίας είμαστε καθαρά εισπράκτορες αφού το κέρδος είναι μηδαμινό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν και να οδηγούνται στην απόφαση να κλείσουν τα περίπτερα. Γι’ αυτό εξάλλου το φαινόμενο με τα κλειστά καταστήματα είναι πλέον καθημερινό», υποστήριξε ο κ. Νάκος.
Το οποίο κέρδος μένει στο κατάστημα είναι αυτό που αφήνουν τα ψυγεία, σε νερά, παγωτά και αναψυκτικά, το οποίο έρχεται να καλύψει τη ζημιά από τα υπόλοιπα καπνικά προϊόντα. Αυτό άλλωστε εξήγησε λίγο αργότερα ο κ. Νάκος.
Απελπιστική η κατάσταση
Απελπιστική χαρακτήρισε την κατάσταση και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καπνοπωλών κ. Κώστας Κόγιας.
«Το κλείσιμο των περιπτέρων μας απασχολεί άμεσα ως Ομοσπονδία. Τα μέτρα που λαμβάνονται δεν μας βοηθούν. Το κέρδος έχει μειωθεί και οι ιδιοκτήτες και οι οικογένειες που εργάζονται στα περίπτερα δεν βγάζουν πλέον καν το μεροκάματο», τόνισε μιλώντας στην «ΕΡΕΥΝΑ», ο κ. Κόγιας παρουσιάζοντας αναλυτικά στοιχεία γύρω από το κλείσιμο των καταστημάτων.