Στη λαϊκή αγορά στρέφονται πολλοί Τρικαλινοί για ένδυση, υπόδηση και οικιακά είδη
Η οικονομική κρίση έχει αλλάξει ριζικά τη νοοτροπία και την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών.
Πλέον, οι Τρικαλινοί φαίνεται ότι
όχι μόνο περιορίζουν τις αγορές τους στις απολύτως απαραίτητες, αλλά και προσπαθούν να «πετύχουν» την καλύτερη τιμή. Για το λόγο αυτό εξάλλου, ακόμη και στους δύσκολους καιρούς, η λαϊκή αγορά της Δευτέρας, «βουλιάζει» από κόσμο κυρίως στους δρόμους που φιλοξενούνται οι πάγκοι των μικροπωλητών. Βέβαια, η αθρόα αυτή προσέλευση καταναλωτών δεν συνεπάγεται και αύξηση των πωλήσεων, μιας και δεν είναι λίγοι οι μικροπωλητές που κάνουν λόγο για απώλειες εσόδων έως και 40% σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.
«Αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι πολλοί περισσότεροι είναι εκείνοι οι καταναλωτές που θα κάνουν τη βόλτα τους στους πάγκους της λαϊκής για να συγκρίνουν τιμές σε ρούχα, παπούτσια και άλλα είδη. Όμως και στο δικό μας επιχειρηματικό κλάδο, οι πωλήσεις έχουν μειωθεί. Ο κόσμος έχει περιορίσει αισθητά τις αγορές του. Θα σκεφτεί πολύ περισσότερο τι θα αγοράσει και πόσα χρήματα θα διαθέσει», αναφέρει ο νεαρός ιδιοκτήτης πάγκου Μπασιούρης Χρήστος, που εδώ και έξι χρόνια ασχολείται με το επάγγελμα.
Όσο περνά η ώρα, οι τιμές όλο και μειώνονται. Αυτό που φαίνεται πάντως να προσελκύει πολλούς τρικαλινούς, ανεξαρτήτως εισοδήματος, στη λαϊκή αγορά, είναι οι ευκαιρίες. Μπλουζάκια με τρία και πέντε ευρώ, κουρτίνες σε αντίστοιχες τιμές, υφάσματα, χαρτικά είδη και οικιακά σκεύη, είναι αραδιασμένα μέχρι την περιοχή της ΔΕΗ, με τον κόσμο να αναζητά την χαμηλότερη τιμή από πάγκο σε πάγκο. Δεν είναι τυχαίο ότι στην άλλη πλευρά της αγοράς, με τα λαχανικά και τα φρούτα, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Την τιμητική τους έχουν δε λευκά είδη. Αρκετοί καταναλωτές αναφέρουν ότι εμπιστεύονται τους πάγκους για τέτοιου είδους προϊόντα όχι μόνο για τις τιμές αλλά και την αξιοπρεπή ποιότητα, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί πωλητές του είδους επισημαίνουν ότι πλέον δουλεύουν με μόνιμη πελατεία.
Χωρίς καθρέφτες και δοκιμαστήρια, άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας προσπαθούν να μαντέψουν τα σωστά νούμερα και ταιριαστά σχέδια. Όλα είναι θέμα τιμής αφού οι περισσότεροι έχουν βάλει σε δεύτερη μοίρα έξοδα όπως για ένδυση κτλ. «Ψωνίζω μόνο όσα χρειάζομαι πραγματικά και αυτά από τη λαϊκή αφού είναι δύσκολο να βρω αλλού τέτοιες τιμές», αναφέρει μία συνταξιούχος που μόλις αγόρασε μία φούστα με δέκα ευρώ. «Η σύνταξη που παίρνω δεν φτάνει για πολυτέλειες ενώ εδώ μπορώ να κάνω και τα παζάρια μου!».
Λεζ. 12-1-1: Σωρός τα ρετάλια με 0,50ευρώ, κουβάρι τα χέρια των καταναλωτριών!