H... εξ ανατολών βοήθεια αγγίζει και τους Τρικαλινούς κτηνοτρόφους


Σημαντικός αποδεεικνύεται ο ρόλος της Τουρκίας, όσο οι ημέρες παιρνούν και πλησιάζουμε προς την Κυριακή του Πάσχα, στην εγχώρια αγορά αμνοεριφίων και κατ' επέκταση στη διαμόρφωση της τιμής τους. Πλέον, ο παραγωγός εισπράττει για τα καλά αμνοερίφια έως και 7 ευρώ το κιλό, με τις προοπτικές να παραμένουν θετικές.

Το ζωηρό τουρκικό ενδιαφέρον για απορρόφηση κρέατος, τόσο βοδινού όσο και αμνοεριφίων
δημιουργεί θετικές προοπτικές για την τιμή που εισπράττει τελικώς ο Έλληνας κτηνοτρόφος, ενόψει των εορτών του Πάσχα.
Οι Τούρκοι έμποροι έχουν κάνει έντονα αισθητή την παρουσία τους στη βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη, απορροφώντας σημαντικά υψηλές ποσότητες ελληνικού κρέατος, γεγονός αν μη τι άλλο θετικό για τους Έλληνες παραγωγούς. Το ενδιαφέρον των Τούρκων είναι ιδιαίτερα έντονο για «βαριά» κυρίως αμνοερίφια, που ζυγίζουν πάνω από 15 κιλά.
Από τη διάθεση ζώων στις τουρκικές αγορές, δεν πρόκειται να δημιουργηθεί πρόβλημα στην επάρκεια ντόπιων αμνοεριφίων στην ελληνική αγορά , εν όψει του Πάσχα, καθώς η συγκεκριμένη αγορά ενδιαφέρεται για ζώα άνω των 25 κιλών που σημαίνει κρέας από 13-15 κιλά και πάνω και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και για τους δικούς μας κτηνοτρόφους, διότι αυτά τα αρνιά θεωρούνται στην ελληνική αγορά ως «προβληματικά», σε αντίθεση με την τουρκική αγορά και την αγορά των αραβικών κρατών που προτιμά τα υπέρβαρα. Από αυτά τα "βαριά" αρνιά που θέλει η Τουρκία ελάχιστα διατίθενται στην δική μας αγορά ενόψει του Πάσχα, γιατί η ελληνική αγορά προσανατολίζεται σε αρνιά μέχρι 13 κιλά. Έτσι δεν υπάρχει πρόβλημα με τα αρνιά που θα διατεθούν στην ντόπια αγορά, ενώ λύνεται και το πρόβλημα με τα πολύ βαριά αρνιά για τους Έλληνες κτηνοτρόφους.
Στο επίπεδο των τιμών παραγωγού οι προοπτικές διαγράφονται ευοίωνες για τους παραγωγούς, που τα Χριστούγεννα πούλησαν αμνοερίφια στα επίπεδα των 4 και 4,5 ευρώ το κιλό. Κατά την περσινή περίοδο του Πάσχα οι παραγωγοί εισέπραξαν περί τα 6 ευρώ κιλό, ενώ δυο χρόνια πίσω, το 2009 οι τιμές «έπαιξαν» στα επίπεδα των 5 – 5,5 ευρώ. Φέτος η τιμή παραγωγού έχει αγγίξει τα 7 ευρώ το κιλό και όπως δείχνουν τα πράγματα ο καταναλωτής θα πληρώσει περίπου 9 - 10 ευρώ το κιλό για την ντόπια παραγωγή.
Απορρόφηση ζώων και από τα Τρίκαλα
Εν τω μεταξύ τις τελευταίες ημέρες άρχισε να παρατηρείται απορρόφηση "βαριών" αμνοεριφίων προς την Τουρκία και από το νομό μας.
Βέβαια αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν απ' ευθείας εξαγωγές τρικαλινών αμνοεριφίων και η διάθεσή τους γίνεται μέσω ενός Λαρισαίου μεγαλέμπορου που αγοράζει αρνιά από τρικαλινούς παραγωγούς και τα προωθεί στην Τουρκία.
Αντίθετα όλο και περισσότεροι παραγωγοί βοείου κρέατος από το νομό μας έχουν "ανοίξει δουλειές" με την Τουρκία και εδώ και δύο μήνες περίπου διαθέτουν τα ζώα τους στη γείτονα χώρα σε πολύ καλές τιμές. Αξίζει όμως να επισημανθεί ότι οι Τούρκοι είναι πολύ απαιτητικοί ως προς την ποιότητα του κρέατος γι' αυτό και τα προς εξαγωγή ελληνικά κρέατα ελέγχονται πολύ αυστηρά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Μοιραστείτε στο Google Plus

About PAPARATZANEWS

Άμεση ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στο ΔΕΝΔΡΟΧΩΡΙ και σε όλο το δήμο Τρικάλων · νέα, ειδήσεις και εκδηλώσεις ζωντανά έγκυρα.