Ουρές, ταλαιπωρία και εκνευρισμός
Δεν έλειψαν οι ουρές και η ταλαιπωρία των πολιτών, χθες, λόγω της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης των φαρμακοποιών στα Τρίκαλα, ενώ δεν απουσίαζαν και οι στιγμές εκνευρισμού, με
πολίτες να διαμαρτύρονται για την πολύωρη καθυστέρηση. Ωστόσο, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί οι φαρμακοποιοί έχουν αποφασίσει την πραγματοποίηση ακόμα μιας 24ωρης κινητοποίησης, αυτή την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, ενώ την Τετάρτη 9 του μηνός ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα προγραμματίσει Γενική Συνέλευση, όπου και θα λάβει αποφάσεις για επόμενες κινητοποιήσεις. Χθες, όπως και τις προηγούμενες φορές παρέμεινε ανοικτό ένα φαρμακείο στα Τρίκαλα και στην Καλαμπάκα που εναλλάσσονταν, ανά τρεις ώρες για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
«Επιμένουμε στον Υπουργό έστω και την τελευταία στιγμή προτού καταθέσει το νομοσχέδιο προς ψήφιση, στα άρθρα που ουσιαστικά εξαθλιώνουν το φαρμακείο και οδηγούν τα μικρά Ελληνικά φαρμακεία της γειτονιάς που τόσα χρόνια εξυπηρετούν άψογα όλο τον κόσμο και καλύπτουν όλες τις ατέλειες του ασφαλιστικού συστήματος, χορηγώντας δανεικά και πιστώνοντας για πολύ καιρό τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς να ζητούν αποζημιώσεις, οδηγούν το φαρμακείο σε εξαθλίωση» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Τρικάλων, κ. Νίκος Μάνος. Μιλώντας στους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης ο κ. Μάνος επανέλαβε την θέσει του κλάδου για απόσυρση των άρθρων και να αναδιαμόρφωση, καθώς περιλαμβάνουν "τραγικό" ωράριο, διπλασιασμό του αριθμού των φαρμακείων στα κέντρα συνταγογράφησης, ενώ όπως είπε « φωτογραφίζει μεγάλες ντόπιες εταιρίες και πολυεθνικές που χρόνια επιβουλεύονται τον χώρο και βρήκαν τώρα ευκαιρία μέσα στην δύσκολη οικονομική κατάσταση που είναι τη χώρα να περάσουν τέτοια νομοσχέδια. Δεν θα το αφήσουμε να περάσει οι φαρμακοποιοί απεργούμε μέχρι όσο πάει».
Εμμένουν στην θέση τους
Εν τω μεταξύ, στην Αττική, οι φαρμακοποιοί θα απεργήσουν και την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, οι φαρμακοποιοί της Αττικής σταματούν από την 1η Μαρτίου τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους των Ταμείων που δεν είναι συνεπή στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Θ. Αμπατζόγλου, επανέλαβε τα αιτήματα του κλάδου για την απόσυρση ή τροποποίηση των σημείων του νομοσχεδίου που αφορούν τα πληθυσμιακά κριτήρια, την ίδρυση νέων φαρμακείων σε ακτίνα 200 μέτρων από συνταγογραφικά κέντρα, το ωράριο λειτουργίας και την ιδιαίτερα υψηλή έκπτωση προς τα ταμεία.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, ότι η «επίταξη, προσφυγή στη Δικαιοσύνη ή εφαρμογή του νόμου εκεί όπου δεν ανοίγουν οι φαρμακοποιοί, δεν θέλουμε να κάνουμε». «Είναι όπλα που έχουμε, αλλά δεν εφαρμόζουμε και προσπαθούμε με την πειθώ», πρόσθεσε.