Στο Νομό Τρικάλων ιδρύθηκε η πρώτη ελεγχόμενη κυνηγητική περιοχή της χώρας, στον Κόζιακα.
Ήταν πριν από 35 χρόνια, το 1975 που ιδρύθηκε η ελεγχόμενη κυνηγητική περιοχή.
Μετά από το 1975 ιδρύθηκαν και άλλες περιοχές, στην Όσσα, στο Νομό Λάρισας, στη Φθιώτιδα, στη Δωρίδα, στην Άμφισσα, στις Σέρρες και στη Μεσσηνία. Η πρώτη και η μεγαλύτερη με έκταση περίπου 484.000 στρέμματα είναι αυτή του Κόζιακα η οποία αποτέλεσε το όχημα για την τουριστική αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής.
Κυνηγοί από κάθε γωνιά της χώρα και όχι μόνο, γνώρισαν το Κερκέτιο όρος των αρχαίων Θεσσαλών. Τις μοναδικές ομορφιές του με τα πυκνά δάση από φυλλοβόλα και τα πανύψηλα έλατα. Το βουνό με την πλούσια πανίδα και χλωρίδα. Το βουνό του Ασκληπιού ο οποίος μάζευε τα θεραπευτικά βότανα από τις πλαγίες του, στην αρχαία Πιάλεια.
Το βουνό αυτό λοιπόν, γνώρισαν πρώτα οι κυνηγοί οι οποίοι διέδωσαν τις ομορφιές του σε κάθε γωνιά της χώρας. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό, με την πολύπλευρη ανάπτυξη που γνώρισαν τα ορεινά χωριά της περιοχής του Δήμου Αιθήκων. Η ανάπτυξη μπορεί να επικεντρώθηκε στην Ελάτη και το Περτούλι, αλλά οφέλη υπήρξαν και στα υπόλοιπα χωριά. Ακόμη και στα καμποχώρια που γειτνιάζουν με τον Κόζιακα. Οι κυνηγοί έφταναν στα χωριά τους. Γέμιζαν τα καφενεία και της ταβέρνες. Αγόραζαν παραδοσιακά προϊόντα. Γνωστοί πολιτικοί, όπως ο πρώην υφυπουργός Υγείας κ. Θανάσης Γιαννόπουλος και ο αδικοχαμένος Γιάννης Βαρθολομαίος, αλλά και γνωστοί επιχειρηματίες ήταν μερικοί μόνο από τους των σταθερούς επισκέπτες της κυνηγετικής περιοχής.
Πέραν των αυτονόητων οφελών για τους επαγγελματίες του τουρισμού, αλλά και τους ιδιοκτήτες καφενείων και ταβερνών, υπήρχαν και πρόσθετα οφέλη για τους κατοίκους των χωριών του Κόζιακα οι οποίοι μόνιμα, αλλά και εποχικά, απασχολούνταν στην κυνηγετική περιοχή μέσω του Δασαρχείου Τρικάλων.
Οι καιροί άλλαξαν. Η έλλειψη των απαραίτητων δομών και πόρων για τη στήριξή της και η παρακμή δεν άργησε να έρθει… Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση των επισκεπτών με αλυσιδωτές συνέπειες στην τοπική οικονομική δραστηριότητα. Η ανάγκη για στήριξή της, υπαρκτή, αλλά δεν εντοπίζεται το ανάλογο ενδιαφέρον από τις αρμόδιες αρχές, παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των κυνηγών μέσω των οργανωμένων συλλόγων τους.
8-1α
Η παρέμβαση του κ. Ντιντή
Πριν από δύο χρόνια, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Φαλώρειας κ. Παναγιώτης Ντιντής, αναφέρθηκε στην ανάγκη ουσιαστικής στήριξης της κυνηγετικής περιοχής η οποία περιλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος των χωριών του Δήμου του, προκειμένου να αποδώσει αναπτυξιακά για την ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Ντιντής δημοσιοποίησε τις σκέψεις του, αλλά ουσιαστική απάντηση δεν υπήρξε από τότε μέχρι και σήμερα. Η παρακμή δυστυχώς, συνεχίζεται…