Ψωμί στη γάστρα 230 κιλών έψησαν χθες οι αρτοποιοί του νομού
Ενωμένοι στο κλίμα της γιορτής, οι αρτοποιοί του νομού Τρικάλων κέρδισαν για ακόμη μια φορά τις εντυπώσεις πλάθοντας και ψήνοντας στη γάστρα ένα καρβέλι 230 κιλών! Το ψήσιμο του
γιγάντιου ψωμιού έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μύλου των Ξωτικών έξω από το γραφικό φούρνο του Αη Βασίλη, με τους αρτοποιούς να ενώνονται γύρω από την πυροστιά και να δίνουν το δικό τους ξεχωριστό παραδοσιακό κλίμα στη γιορτή των Χριστουγέννων.
Λίγο μετά τις δύο, η φωτιά άναψε και σκέπασε την τεραστίων διαστάσεων γάστρα που κατασκευάστηκε αποκλειστικά για το σκοπό αυτό. Το στοίχημα μεγάλο…όπως και το ψωμί που ζυμώνονταν με μεράκι για αρκετή ώρα από τα έμπειρα χέρια των φουρναραίων του νομού μέχρι που πήρε τη θέση στο ταψί και ξεκίνησε μια ιδιαίτερη δύσκολη προσπάθεια να τοποθετηθεί το ταψί στη φωτιά. Τελικά και μετά από τις καινοτόμες…ευρεσιτεχνίες των αρτοποιών, το ψωμί μπήκε στη γάστρα θυμίζοντας μας ότι οι γιορτές πάνε μαζί με την παράδοση του άρτου αφού σε κάθε τραπέζι και χαρά αποτελεί το βασικό υλικό.
Ο ενθουσιασμός ήταν ιδιαίτερα μεγάλος τόσο από τους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί για να θαυμάσουν το εγχείρημα όσο και από τους ίδιους τους αρτοποιούς οι οποίοι έβλεπαν τον κόπο τους να έχει προκαλέσει τόσο θαυμασμό. Αξίζει να σημειωθεί, ότι με αυτή την προσπάθεια, οι αρτοποιοί, θα προσπαθήσουν να μπούνε στα βιβλία Γκίνες, κάτι που ανέλαβε να διεκπεραιώσει η εταιρεία που έχει αναλάβει τη διοργάνωση. Πάντως είναι πολύ πιθανό κάτι τέτοιο να συμβεί, αφού σύμφωνα με μια πρώτη έρευνα, είναι η πρώτη φορά που ψήνεται ένα τόσο μεγάλο ψωμί σε γάστρα. Ο πρόεδρος των αρτοποιών κ. Πάρης Καλογράνας, τόνισε ότι η εκδήλωση με το γιγάντιο ψωμί είναι συμβολική. «Θέλουμε να δείξουμε τη σημασία του ψωμιού στη διατροφή, που είναι τόσο γιγάντια όσο και το ψωμί που φτιάξαμε. Θέλουμε να έρθουμε σε επαφή με τους Τρικαλινούς και να αναδείξουμε τη σημασία του καλού παραδοσιακού ψωμιού που μπορούν να αγοράσουν οι Τρικαλινοί από το φούρνο της γειτονιάς τους».