Μαγικές αλλά και όμορφες στιγμές θα ζήσουν όσοι βρεθούν τις ημέρες αυτές στην περιοχή του Μύλου Ματσόπουλου όπου η δημοτική αρχή Τρικκαίων έχει υλοποιήσει ένα αρκετά φιλόδοξο αλλά και πρωτοποριακό για την περιοχή σχέδιο, αυτό του Μύλου των Ξωτικών που πρόκειται να
θέσει τα Τρίκαλα στο επίκεντρο του πανελλαδικού ενδιαφέροντος.
Μεταξύ των όμορφων γωνιών που έχουν κατασκευαστεί με πολύ μεράκι αλλά και γούστο από τους διοργανωτές ξεχωρίζει και ο Φούρνος των Ξωτικών τον οποίο έχουν έχουν επιμεληθεί τα μέλη του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Τρικάλων τα οποία είναι πρόθυμα να ξεναγήσουν τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους επισκέπτες, στην όμορφη και άκρως γευστική διαδρομή του σταριού μέχρι να φτάσει στα χέρια του καθένα από όλους εμάς ένα ζεστό και μοσχομυριστό καρβέλι ψωμί.
"Το ψωμί καθημερινά στο τραπέζι"
"Όπως το ψωμί δίνει καθημερινά την παρουσία του στο οικογενειακό μας τραπέζι έτσι και εμείς δίνουμε δυναμικό παρόν στις εκδηλώσεις και διοργανώσεις που αποβλέπουν στο κοινό καλό", εξηγεί στον "Π.Λ." ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών νομού Τρικάλων Πάρης Καλογράνας. Σε ότι αφορά το χώρο του Φούρνου των Ξωτικών, ο κ. Καλογράνας επισημαίνει ότι αυτός έχει διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να γίνεται αντιληπτή από τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες όλη η ιστορία του ψωμιού, ξεκινώντας από τον αγρότη που καλλιεργεί το σιτάρι, εν συνεχεία, όπως συνέβαινε στα παλιά χρόνια το σιτάρι μεταφέρονταν στους νερόμυλους – πετρόμυλους ακολούθως αλέθονταν. Το αλεύρι ζυμώνονταν, ακολουθούσε το ψήσιμο του ψωμιού είτε στην παραδοσιακή γάστρα, είτε στον ξυλόφουρνο, σκορπώντας παντού μια γλυκιά και νόστιμη μυρωδιά.
Σήμερα οι περισσότεροι βιοτέχνες – αρτοποιοί συνεχίζουν με τον ίδιο τρόπο να παράγουν αφράτα και ζεστά ψωμιά, αναφέρει ο κ. Καλογράνας, οποίος απευθύνει πρόσκληση στους μαθητές να επισκεφθούν το Φούρνο των Ξωτικών και να δουν από κοντά όλη τη διαδικασία παρασκευής του ψωμιού με τη βοήθεια της αρτοποιού κ. Ελένης η οποία ακούραστα συμβάλει στην όλη προσπάθεια του σωματείου. Πάντως αφού οι λιλιπούτειοι επισκέπτες ενημερωθούν για το ψωμί φεύγοντας από το Φούρνο των Ξωτικών τους δίνεται ένα φρέσκο ψωμάκι προσφορά του σωματείου.
Ψωμί – γίγας!
Οι εκπλήξεις όμως από το Σωματείο Αρτοποιών θα συνεχιστούν και το προσεχές χρονικό διάστημα και ειδικότερα την ερχόμενη Τρίτη 13 Δεκεμβρίου από τις 14:00 μέχρι και τις 17:00 το απόγευμα. Αυτό σημαίνει ότι θα ανάψει μια μεγάλη φωτιά έξω από το Φούρνο των Ξωτικών όπου θα στηθεί μια τεραστίων διαστάσεων γάστρα όπου πάνω της θα ψηθεί ένα πελώριο ψωμί – γίγας βάρους 200 κιλών περίπου, το οποίο και θα διεκδικήσει μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Το τεράστιο ψωμί ακολούθως θα εκτίθεται στους επισκέπτες καθόλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων. Σημειωτέον δε ότι το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα θα καλυφθεί τηλεοπτικά από τα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης των Αθηνών αλλά και από την εκπομπή "Κυριακή στο Χωριό" της ΕΤ – 3.