Η Ομοσπονδία ζητά την εξόφληση των οφειλουμένων από το Κράτος ποσών για τη μεταφορά των μαθητών έτους 2010 και του πρώτου τριμήνου του 2011
Η περίοδος χάριτος που έδωσαν εδώ και αρκετούς μήνες τα Υπεραστικά ΚΤΕΛ όλης της χώρας στο υπουργείο Συγκοινωνιών για την εξόφληση των οφειλόμενων για την μεταφορά των μαθητών φαίνεται πως τελείωσε.
Πλέον η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών σκληραίνει τη στάση της αποφασίζοντας τη διακοπή της δωρεάν μετακίνησης των μαθητών από αύριο Δευτέρα.
Στο πλαίσιο αυτό συντάσσεται και η διοίκηση του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Τρικάλων η οποία έχει να λαμβάνει ένα σημαντικό ποσό από το Κράτος.
Ειδικότερα σύμφωνα με ανακοίνωση της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών, γνωστοποιεί σε μαθητές και γονείς, ότι από τη Δευτέρα θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να διακόψει τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία, λόγω της μη εξόφλησης των οφειλουμένων από το Κράτος ποσών του έτους 2010 και του πρώτου τριμήνου του 2011.
Όπως υποστηρίζεται μέσω της ανακοίνωσης το κόστος της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών (πετρέλαια, μισθοί, συντήρηση λεωφορείων κτλ.) είναι τεράστιο και το οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει ο κλάδος από τέτοιες οφειλές δεν επιτρέπει να το επωμισθεί, λόγω της έλλειψης χρημάτων.
Βαρύ το τίμημα για τους μαθητές
Μέσα στα υπόλοιπα βαριά έξοδα των γονιών ένα νέο οικονομικό βάρος θα έρθει να προστεθεί στις οικογένειες, αυτό της καταβολής του εισιτηρίου της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία.
Ένα γεγονός που θα επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, οπού η οικονομική κατάστασης των μικρομεσαίων οικογενειών θεωρείται επιβαρυμένη.
Σαφώς γίνονται κατανοητές οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργασιακοί και επιχειρηματικοί κλάδοι, όπως και αυτές των Υπεραστικών Μεταφορών. Οι αυξήσεις στα καύσιμα, οι λειτουργικές ανάγκες των οχημάτων και λοιπές υποχρεώσεις αποτελούν την αφορμή να εγείρονται ζητήματα στην εύρυθμη λειτουργία τους.
Βέβαια από τις διοικήσεις των ΚΤΕΛ, όπως και των Τρικάλων, δόθηκε ένα χρονικό περιθώριο προκειμένου να δοθεί λύση. Δυστυχώς όμως επιθυμητά αποτελέσματα δεν προέκυψαν.
Πλέον το τίμημα θα αναγκαστούν να το πληρώσουν οι οικογένειες των μαθητών.
Αναμφίβολα τόσο στο συγκεκριμένο ζήτημα, όσο και σε άλλα, όπως αυτά των Ιατρών και των Φαρμακοποιών που απειλούν πανελλαδικά για την παύση της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων και εξετάσεων σε ασφαλισμένους ορισμένων Ταμείων, απαιτείται ευρύτερη κοινωνική συναίνεση, μέσω της περεταίρω παράτασης χρόνου, αντιλαμβανόμενοι των δύσκολων ωρών που διέρχεται η χώρα μας.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος, παραγωγικοί φορείς και Πολιτεία να «ρίξει νερό στο κρασί», προκειμένου να μην πληρώσουν το τίμημα άνθρωποι οι οποίοι δεν ευθύνονται.
Αναγκαία λοιπόν κρίνεται η κοινωνική συναίνεση, ιδιαιτέρα σε μια εποχή κρίνεται το μέλλον τόσο της χώρας, όσο και του συνόλου των πολιτών.