ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΕΣ



ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΧΩΡΙΑΤΙΚΕΣ

 ΜΕΛΑΧΡΙΝΗ
Παραδοσιακή  συνταγή από τήν ΠΑΠΑΡΑΤΖΑ (δενδροχώρι Τρικάλων)
ΥΛΙΚΑ

10 Αυγά
10 κουτ. σούπας Ζάχαρη
10 κουτ. σούπας Σιμιγδάλι ψιλό
10 κουτ. σούπας Καρύδια
2 κουτ. σούπας Αλεύρι
3 Βανίλιες
1 κουτ. γλυκού Κανέλα
1 κουτ. γλυκού Γαρύφαλλο
Για το σιρόπι πρέπει να βράσουμε για 30 λεπτά τα εξής υλικά:
1 kg Ζάχαρη, 4 ποτ. Νερό και ½ φλούδα Λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πριν ξεκινήσουμε πρέπει να αναμείξουμε το αλεύρι με τα σπασμένα καρύδια ώστε τα καρύδια όταν θα μπουν στο μίγμα του γλυκού να μην πέσουν στον πάτο και να στέκονται σε διάφορα σημεία μέσα στο γλυκό. Επίσης τα αυγά πρέπει να τα έχουμε σε θερμοκρασία δωματίου [εκτός ψυγείου για πέντε ώρες].
Σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε τον κρόκο από το ασπράδι σε δύο μεγάλα μπωλ, γιατί πρόκειται να τα χτυπήσουμε χωριστά. Στο μπωλ με τους κρόκους ρίχνουμε δέκα κουταλιές της σούπας και χτυπάμε με το μίξερ καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αλλοιωθεί το χρώμα των κρόκων. Το αφήνουμε στην άκρη και χτυπάμε με το μίξερ το ασπράδι. Επειδή δεν χρησιμοποιούμε διογκωτικά υλικά το ασπράδι πρέπει να χτυπηθεί καλά για δέκα με δεκαπέντε λεπτά μέχρι να αφρατέψει, καθώς είναι το μόνο υλικό που θα δώσει όγκο στο γλυκό.
Ενώνουμε το χτυπημένο ασπράδι με τους κρόκους και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε μέσα στο μπωλ όλα τα υπόλοιπα υλικά: το σιμιγδάλι, το γαρύφαλλο, την κανέλλα, τις βανίλιες και τα καρύδια με το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά με ένα μεγάλο κουτάλι, ώστε τα υλικά να αναμιχθούν, και ρίχνουμε ομοιόμορφα το μίγμα μέσα σε ένα φαρδύ και ψηλό ταψί.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς για είκοσι λεπτά ι ψήνουμε το γλυκό για μία ώρα.

Για το σιρόπι: σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε 4 ποτήρια νερό, ένα κιλό ζάχαρη και φλούδα τριμμένη από μισό λεμόνι. Το βράζουμε καλά μέχρι να αρχίσει να πήζει.

Όταν είναι έτοιμο το γλυκό, έχει ψηθεί και έχει ροδίσει, το σιροπιάζουμε με τη βοήθεια μιας μεγάλης κουτάλας που χρησιμεύει για να πάει το σιρόπι παντού και να μην συγκεντρωθεί σε ένα σημείο.
Αφήνουμε το γλυκό να ρουφήξει καλά το σιρόπι του για μισή ώρα.
 ΠΙΤΑ ΠΛΑΣΤΟΣ
Παραδοσιακή  συνταγή από τήν ΠΑΠΑΡΑΤΖΑ (δενδροχώρι Τρικάλων)
ΥΛΙΚΑ

1kg από Σπανάκι & Μαρούλι
2 Κρεμμύδια ξερά
4 Κρεμμυδάκια φρέσκα
½ kg τυρί Φέτα
Καλαμποκάλευρο
Βιτάμ & Μαργαρίνη
Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

*Πρέπει να σας προειδοποιήσουμε ότι ο πλαστός είναι μια πίτα που για να την φτιάξετε πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας! Έχετε από κοντά μια πετσετούλα και ξεκινήστε με όρεξη για ʽχειροτεχνίαʼ. Είναι μια πάρα πολύ απλή πίτα που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και γίνεται στο άψε σβήσε. Α! και είναι φυσικά πολύ νόστιμη.

Πριν ξεκινήσουμε αναμιγνύουμε το βιτάμ με τη μαργαρίνη σε μπωλ και σε ένα δεύτερο μεγάλο μπωλ βάζουμε νερό και ένα κουταλάκι αλάτι. Το ανακατεύουμε να διαλυθεί το αλάτι.
Πλένουμε τα χόρτα καλά και τα ψιλοκόβουμε. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη, ρίχνουμε μισό κουταλάκι αλάτι και τα τρίβουμε με τα χέρια ώστε να αλατιστούν καλά και να φύγει η έντονη γεύση χλωροφύλλης τους. Μέσα στα χόρτα ρίχνουμε δυο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και τρίβουμε με το χέρι την φέτα. Ανακατεύουμε καλά. Το μίγμα των χόρτων είναι έτοιμο.

Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί, στρογγυλό κατά προτίμηση. Πιάνουμε με το ένα χέρι λίγο από το μίγμα βιτάμ και μαργαρίνης και αλείφουμε τον πάτο και τα τοιχώματα του ταψιού, χωρίς να το τσιγκουνευόμαστε. Σκουπιζόμαστε γιατί πρόκειται να πιάσουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε.
Βάζουμε στη χούφτα καλαμποκάλευρο και πασπαλίζουμε τον πάτο του ταψιού μέχρι να τον καλύψουμε καλά. Με το χέρι παίρνουμε νερό και ραντίζουμε το αλεύρι για να νοτιστεί. Από πάνω ρίχνουμε ομοιόμορφα σε όλο το ταψί μια στρώση από τα χόρτα.
Προσθέτουμε μέσα στο ταψί τέσσερα ποτήρια νερό. Καλό είναι να το ρίχνουμε κυκλικά.
Πάνω από τα χόρτα ρίχνουμε άλλη μια στρώση καλαμποκάλευρο μέχρι να τα καλύψουμε καλά. Ραντίζουμε πάλι με το αλατισμένο νερό το καλαμποκάλευρο και από πάνω προσθέτουμε κομματάκια από το βιτάμ και την μαργαρίνη και μισό ποτήρι λάδι να πάει παντού.

Την βάζουμε στον φούρνο για μία ώρα και ένα τέταρτο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Έτοιμος ο πλαστός!

 ΠΙΤΑ ΜΠΑΤΖΙΝΑ
Παραδοσιακή  συνταγή από τήν ΠΑΠΑΡΑΤΖΑ (δενδροχώρι Τρικάλων)
ΥΛΙΚΑ
6 φλυτζ. Αλεύρι
½ kg φρέσκο Κρεμμυδάκι
1 ποτ. Γάλα ή 1 ποτ. Τυρόγαλο
250gr Φέτα
1 κουτ. σούπας Μαργαρίνη
1 φλιτζ. Λάδι
Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε μέσα μισό ποτήρι λάδι, ένα ποτήρι από το τυρόγαλο, λίγο αλάτι [γιατί η φέτα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι αλμυρή ήδη] και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα έξι φλιτζάνια αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι γύρω γύρω τον χυλό που σχηματίζεται. Αν μας φαίνεται στεγνό και βλέπουμε το αλεύρι προσθέτουμε λίγο ακόμα τυρόγαλο.
Μέσα στον χυλό τρίβουμε όλη τη φέτα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, αφού τα ψιλοκόψουμε.

Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί, το βουτυρώνουμε στον πάτο και στα πλαϊνά τοιχώματα και ρίχνουμε μέσα τον χυλό, ομοιόμορφα σε όλο το πλάτος του. Από πάνω ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε την πίτα στους 200 βαθμούς για μία ώρα μέχρι να ροδίσει

 ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ
Παραδοσιακή  συνταγή από τήν ΠΑΠΑΡΑΤΖΑ (δενδροχώρι Τρικάλων)
ΥΛΙΚΑ

Για την κρέμα:
2 κουτ. σούπας Σιμιγδάλι
1 φλυτζ. Αλεύρι
2 Βανίλιες
2 Αυγά
1 ½ λίτρο φρέσκο Γάλα
2 κουτ. σούπας Βιτάμ
2 φλυτζ. Ζάχαρη

Για την Ζύμη:
2 φλυτζ. Αλεύρι
1 ποτ. Νερό
½ κουτ. γλυκού Αλάτι
1 κουτ. γλυκού Ξύδι
Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε κάνοντας την ζύμη. Σε μια λεκανίτσα βάζουμε μισό κιλό αλεύρι και ανοίγουμε στην μέση του με το χέρι μια γούβα. Ρίχνουμε μέσα ¼ του ποτηριού λάδι, μια κουταλιά ξύδι, μισό κουταλάκι αλάτι και ένα ποτήρι χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε με το χέρι καλά μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη. Αν είναι πολύ υγρή προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να γίνει καλή για πλάσιμο.
Την χωρίζουμε σε έξι μπάλες σε μέγεθος πορτοκαλιού. Η διαδικασία έχει ως εξής: ανοίγουμε ς μπάλες σε μεσαίου μεγέθους φύλλα ανά δύο. Όταν έχουμε δύο φύλλα λαδώνουμε το ένα με πινέλο ή ρίχνοντας απλώς λίγο λαδάκι με το μπουκάλι κυκλικά πάνω στο φύλλο. Τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο πάνω από το λαδωμένο και ανοίγουμε ένα μεγαλύτερο.Το φύλλο αυτό που αποτελείται από δύο μικρότερα στο ψήσιμο θα ανοίξει και θα γίνει πιο τραγανό. Καθόλη τη διάρκεια του ανοίγματος φύλλων χρειάζεται να πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνεια πάνω στην οποία ζυμώνουμε αλλά και τα ίδια τα φύλλα, ώστε όπως τα ανοίγουμε να στέκονται.
Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε με τις υπόλοιπες 4 μπάλες από την ζύμη μας.

Τα τρία μεγάλα φύλλα μας είναι έτοιμα. Πριν τα βάλουμε στο ταψί φτιάχνουμε την κρέμα.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλο το γάλα, το αλεύρι και το σιμιγδάλι και το βάζουμε στην φωτιά. Το ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να βράσει και να χυλώσει.
Το κατεβάζουμε από την φωτια και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Χτυπάμε δύο αυγά και προσθέτουμε μέσα την ζάχαρη. Προσθέτουμε το μίγμα μέσα στην κρέμα που είναι πια χλιαρή. Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και τις βανίλιες και ανακατεύουμε.
Η κρέμα είναι έτοιμη.

Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί στον πάτο και τα τοιχώματα.
Τώρα, απλώνουμε στο ταψί το πρώτο φύλλο με την βοήθεια του πλάστη. Βάζουμε από πάνω λίγο λάδι και απλώνουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο.
Πάνω από το δεύτερο φύλλο απλώνουμε μια μικρή ποσότητα κρέμας και τοποθετούμε από πάνω το τρίτο και τελευταίο φύλλο.
Πάνω από το τελευταίο φύλλο ρίχνουμε όλη την υπόλοιπη κρέμα. Την στρώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν από το ταψί τις γυρνάμε προς τα μέσα και καλύπτουμε στην άκρη την κρέμα. Αλείφουμε τις άκρες τις πίτας [το φύλλο δηλ. Που γυρίσαμε προς τα μέσα] με λίγο λάδι, ώστε να μην καούν στο ψήσιμο.
Ψήνουμε την πίτα στον φούρνο για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Η κρέμα από πάνω θα ροδίσει ελαφρώς.
Η πίτα είναι έτοιμη και θα σας ενθουσιάσει!