Οι βόρειοι άνεμοι θα καθηλώσουν τον υδράργυρο στους 34-35 βαθμούς για μόλις ένα διήμερο. Αισθητή η ζέστη μέχρι τα μισά της επόμενης εβδομάδας. Παράλληλα θα σκαρφαλώσουν μέρα με τη μέρα και οι ελάχιστες θερμοκρασίες
Νέα άνοδος της θερμοκρασίας θα
ακολουθήσει το διήμερο σχετικής δροσιάς που ξεκινάει σήμερα.
"Η θερμοκρασία θα ξανανέβει από το Σαββατοκύριακο, αλλά δεν θα έχουμε ακραίες τιμές. Η ζέστη θα είναι αισθητή τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και αυτό οφείλεται όχι μόνο στην εκ νέου άνοδο του υδραργύρου, αλλά και στο γεγονός ότι μέρα με τη μέρα ανεβαίνουν και οι ελάχιστες θερμοκρασίες", λέει στο "Εθνος" ο μετεωρολόγος και ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Κώστας Λαγουβάρδος.Χθες κατά τη διάρκεια της πιο ζεστής μέρας του καλοκαιριού και ενώ μόνο στους Θρακομακεδόνες και στην Αγία Παρασκευή καταγράφηκε υψηλή τιμή όζοντος (191 μg/m³), η ατμόσφαιρα ήταν και πάλι αποπνικτική. Το "κοκτέιλ" καύσωνα και όζοντος ήταν εκρηκτικό, αν και συνηθισμένο για το ελληνικό καλοκαίρι.
Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις όζοντος εμφανίζονται στο βόρειο τμήμα του λεκανοπεδίου της Αττικής (παρυφές Πάρνηθας και Πεντέλης) και στα ανατολικά στις παρυφές του Υμηττού. Ρεκόρ υψηλών επιπέδων όζοντος παρατηρούνται κυρίως το διάστημα Απριλίου - Αυγούστου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το όζον σχηματίζεται από χημικές αντιδράσεις μεταξύ των οξειδίων του αζώτου, των πτητικών οργανικών ενώσεων (θεωρούνται πρόδρομοι του όζοντος) και του οξυγόνου, με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας. Βασικές πηγές των προδρόμων του όζοντος είναι οι οδικές μεταφορές, η χρήση ενέργειας (καύση), η χρήση διαλυτών στη βιομηχανία και τα νοικοκυριά.