Μάστιγα το παρεμπόριο για το Ν. Τρικάλων

Την ώρα που οι νόμιμες εμπορικές επιχειρήσεις κλείνουν η παράνομη εμπορική δραστηριότητα ζει και βασιλεύει… - Μιλούν στην ΕΡΕΥΝΑ οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και εμπορικού κόσμου
Το παρεμπόριο,
 ασκούμενο στο περιθώριο των νομίμων συναλλαγών μεταξύ εμπόρων και καταναλωτών, σαν ιδιαίτερη πτυχή στρέβλωσης του ανταγωνισμού, έχει πάρει τα τελευταία χρόνια εκτεταμένες διαστάσεις με αποτέλεσμα το φαινόμενο να απειλεί την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την βιωσιμότητα των νομίμων επιχειρήσεων.
Του Λάζαρου Μάμαλη
Το παρεμπόριο είναι ένα μείζον ζήτημα για την ελληνική οικονομία, αλλά και μία ανοιχτή πληγή για την τοπική οικονομία. Μία πληγή η οποία στις σημερινές συνθήκες της βαθιάς κρίσης κλείνει ασφυκτικά τη στρόφιγγα παροχής οξυγόνου στις εναπομείνασες εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες δίνουν αγώνα επιβίωσης.
Πριν από οκτώ χρόνια ο τότε πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου κ. Χρήστος Φώλιας επισκεπτόμενος τα Τρίκαλα έκανε λόγο για «παζάρι της Βαγδάτης». Ο ίδιος μετέπειτα διετέλεσε υπουργός Ανάπτυξης (αρμόδιος και για το εμπόριο), ωστόσο το παζάρι της… Βαγδάτης, όχι απλώς δεν αντιμετωπίστηκε, αλλά γιγαντώθηκε, σε βαθμό που μέσω του παράνομου εμπορίου να διαφεύγουν εκατομμύρια ευρώ.
Το πρόβλημα και η λύση
Η παγκοσμιοποίηση των εμπορικών συναλλαγών της τελευταίας δεκαετίας απαιτεί κανόνες διεθνούς δικαίου σε ότι αφορά την προστασία των καταναλωτών αφενός ώστε να αποφευχθεί η εξίσωση στο κατώτατο επίπεδο, αφετέρου η Πολιτεία με τη σειρά της είναι υποχρεωμένη να δημιουργήσει ένα υγιές, σταθερό και ανταγωνιστικό περιβάλλον για τις ΜΜΕ. Το διαπιστούμενο έλλειμμα εξαιτίας του μεγενθυνόμενου παρεμπορίου ζημιώνει τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους καταναλωτές με ανάλογη ζημία στην Εθνική μας Οικονομία.
Η ώρα των αποφάσεων
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Βασίλης Γιαγιάκος, εκτιμά ότι πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα που συνεχώς γιγαντώνεται σε βαθμό που το παράνομο εμπόριο να αντιστοιχεί σε πάνω από το 30% του νόμιμου εμπορίου.
Ο ίδιος εκφράζει έκκληση, προκειμένου, όπως τονίζει «έστω κι αυτή την ύστατη στιγμή που ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος χάνονται κάτω από το βάρος της ύφεσης, να αντιμετωπιστεί το παράνομο εμπόριο και γενικότερα οι παρασιτικές δράσεις που έχουν ως αποτέλεσμα απώλεια σημαντικού και πολύτιμου εισοδήματος για τους επιχειρηματίες, αλλά και απώλεια εσόδων για το κράτος, όπως επίσης και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας».
Ο κ. Γιαγιάκος, εκτιμά πως και το συγκεκριμένο πρόβλημα, όπως εξάλλου κάθε πρόβλημα έχει τις λύσεις τους, αρκεί να ληφθούν οι ενδεικνυόμενες αποφάσεις οι οποίες προκύπτουν από τις προτάσεις των συλλογικών φορέων της επιχειρηματικότητας, αλλά κυρίως αυτές να εφαρμοστούν. Και ακριβώς σ’ αυτό εντοπίζει το πρόβλημα ο ίδιος.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ κ. Βαγγέλης Αγγελάκης υπολογίζεται ότι 30 δις ευρώ διακινούνται μέσω του παράνομου εμπορίου σε όλη τη χώρα. Ένα μικρό μόνο μέρος απ’ αυτά να φορολογούνταν θα ήταν πολύτιμο μέρος για τα ταμεία του κράτους στις δύσκολες σημερινές στιγμές.
Συνέταιρος…
Ο κ. Αγγελάκης είναι δηκτικός: «Είναι απαράδεκτο σε αυτές τις δύσκολες εποχές το κράτος να επιχειρεί να αυξήσει εκ νέου τον ΦΠΑ και τους φόρους στους νόμιμους επαγγελματίες και να αφήνει στο απυρόβλητο το παράνομο εμπόριο. Είναι απαράδεκτο να υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός στις επιχειρήσεις που σήμερα κλείνουν».
Ο ίδιος, εντοπίζει το πρόβλημα στους μεγαλέμπορους τονίζοντας τα εξής: «Θα πρέπει να επικεντρωθούν οι έλεγχοι στους μεγαλέμπορους εισαγωγής και όχι στον τελευταίο τροχό της αμάξης που είναι οι πλανόδιοι μικροπωλητές».
Και στην περιφέρεια
Το παρεμπόριο δεν είναι μόνο πρόβλημα στα αστικά κέντρα, αλλά και στις κωμοπόλεις, όπως η Πύλη. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύλης κ. Κώστας Βοϊτσίδης μιλώντας στην ΕΡΕΥΝΑ, εξηγεί: ««Το παράνομο εμπόριο, εδώ και πολλά χρόνια έχει γίνει συνέταιρος του νόμιμου και στεγασμένου εμπορίου. Συνέταιρος ως προς τα δικαιώματα, όχι όμως και στις υποχρεώσεις». Συνεχίζοντας αναφέρει: «Τα νούμερα που ακούγονται ότι τζιράρονται μέσω του παράνομου εμπορίου φτάνουν τα 25 δις ευρώ, εξαιρουμένων των καυσίμων που εντάσσονται σε άλλη κατηγορία. Φανταστείτε την στέρηση πόρων από τα καταστήματα, αλλά και από τα έσοδα του κράτους με τα μορφή ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος».
Καταλήγοντας εκφράζει την ελπίδα να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο φαινόμενο.
Η πρωτοβουλία Ρόβλια…
Ως προς το τελευταίο, ο αρμόδιος υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Ντίνος Ρόβλιας προχώρησε σε ανακοινώσεις τελευταία. Την επί τόπου καταστροφή των προϊόντων - µαϊµού και άλλων ειδών παρεµπορίου που κυκλοφορούν χωρίς τα απαραίτητα παραστατικά ή χωρίς ο πωλητής που τα διαθέτει να έχει την απαραίτητη άδεια, τα οποία και θα κατάσχονται από µεικτά κλιµάκια έλεγχου, προβλέπει νοµοθετική ρύθµιση που προωθεί το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας, όλα τα προϊόντα παράνοµου εµπορίου θα καταστρέφονται είτε µε τη ρίψη τους σε απορριµµατοφόρο το οποίο θα τα πολτοποιεί, είτε µε τον ψεκασµό τους µε ανεξίτηλο σπρέι ώστε να µην µπορεί να χρησιµοποιηθούν.
Ταυτόχρονα µε τη νοµοθετική ρύθµιση δίνονται αρµοδιότητες ελεγκτών Σ?ΟΕ στους υπαλλήλους της ?ηµοτικής Αστυνοµίας αλλά και των Κλιµακίων Ελέγχου Λαϊκών Αγορών και Υπαίθριου Εµπορίου της Γενικής Γραµµατείας Εµπορίου, ενώ προβλέπεται και η συνδροµή της ΕΛ.ΑΣ. εφόσον κρίνεται αναγκαίο.
Η ρύθµιση θα κατατεθεί µε τη µορφή τροπολογίας στο νοµοσχέδιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που θα συζητηθεί στη Βουλή την επόµενη εβδοµάδα.

Μοιραστείτε στο Google Plus

About PAPARATZANEWS

Άμεση ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στο ΔΕΝΔΡΟΧΩΡΙ και σε όλο το δήμο Τρικάλων · νέα, ειδήσεις και εκδηλώσεις ζωντανά έγκυρα.