Να τροποποιηθεί ο αντικαπνιστικός Νόμος

Επιτακτική και αναγκαία χαρακτηρίζουν οι εστιάτορες και όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης την τροποποίηση των άρθρων 3 και 6 του Ν.3730/2008, δηλαδή τον αντικαπνιστικό Νόμο, καθώς όπως τονίζουν η κρίση σε συνδυασμό με την απαγόρευση έχει ρίξει κατακόρυφα τον τζίρο των καταστημάτων τους.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) μέσα στις προσεχείς ημέρες θα κατατεθεί από τους βουλευτές κ.κ. Αυγενάκη Λευτέρη, Αμανατίδου Ευαγγελία, Τσούκαλη Νίκο και Ψαριανό Γρηγόρη τροπολογία για την τροποποίηση των άρθρων 3 και 6 του συγκεκριμένου Νόμου. Δηλαδή, ζητείται ο ελεύθερος διαχωρισμός των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε μαγαζιά καπνιζόντων και μη καπνιζόντων με τη βοήθεια ειδικού σήματος, ενώ για την επιβολή των προστίμων στους υπεύθυνους διαχείρισης και λειτουργίας των καταστημάτων, σημειώνεται ότι «το αντικαπνιστικό μέτρο αφορά σε όλους τους πολίτες, ώστε ο καθένας είναι υπεύθυνος για την τήρηση του ή μη. Συνεπώς είναι ο ίδιος υπαίτιος για τη τυχόν παράβαση του». Συγκεκριμένα, αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση για διαχωρισμό των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε καταστήματα καπνιζόντων ή μη, ρύθμιση που είναι απολύτως εφαρμόσιμη και και ρεαλιστική υπό παρούσες συνθήκες. «Είναι γεγονός ότι ο ψηφισθείς αντικαπνιστικός Νόμος έθεσε ως στόχο να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, ακολουθώντας τα πρότυπα άλλων κρατών, όμως δεν συνυπολόγισε τις αρνητικές συνέπειες προς τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που θα επιδείνωναν, περαιτέρω την ήδη δυσχερή τους κατάσταση υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης, Υπό αυτές τις συνθήκες που ήδη έχουν οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς μειώνονται τα έσοδο και αυξάνονται οι δαπάνες, ο αντικαπνιστικός νόμος είναι βέβαιο ότι θα μειώσει ακόμα περισσότερο τα ήδη μειωμένα έσοδα των επιχειρήσεων, ενώ θα έχει ως προδεδικασμένη συνέπεια τη νέα απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά και το κλείσιμο πολλών ακόμα καταστημάτων του κλάδου. Βεβαίως, η ολική απαγόρευση του καπνίσματος ενδεχομένως να είχε ως σκοπό να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, πλήττει όμως καίρια του καταστηματάρχες, καθώς και άλλα αγαθά, όπως αυτό του δικαιώματος στην εργασία που υπό τις σημερινές συνθήκες έχει αναχθεί στο κρισιμότερο όλων. Και τούτο, διότι είναι προφανές ότι η ολική απαγόρευση του καπνίσματος έχει ανεπανόρθωτες αρνητικές συνέπειες στα καταστήματα του κλάδου που την παρούσα χρονική συγκυρία με τις κρατούσες οικονομικές συνθήκες με δυσκολία καταφέρνουν να επιβιώσουν» σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση.
Ζημιά λόγω του καπνίσματος
«Επιτακτική ανάγκη να τροποποιηθεί ο Νόμος, διότι αν συνεχίσει η κατάσταση, τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα» σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων του Νομού, κ. Δημήτρης Παπαγιωτόπουλος. Κατά τον κ. Παναγιωτόπουλο ο κύκλος εργασιών μόνο των χώρων εστίασης ανέρχεται στο πόσο των 5,6 δις ευρώ το χρόνο για το 2009, μειωμένος κατά 800 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με πέρυσι.
Μοιραστείτε στο Google Plus

About PAPARATZANEWS

Άμεση ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στο ΔΕΝΔΡΟΧΩΡΙ και σε όλο το δήμο Τρικάλων · νέα, ειδήσεις και εκδηλώσεις ζωντανά έγκυρα.