Συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο
Ο μαγευτικός κόσμος τους διαδικτύου αποτελεί ένα εργαλείο και μια πύλη γνώσης για όσους καθημερινά εισέρχονται σε αυτόν. Ωστόσο, δεν είναι πάντα τόσο ιδανικός, αφού ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι, όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι, εφιστώντας την προσοχή γονέων και παιδιών στον τρόπο χρήσης του.
Στο πλαίσιο αυτό και σε μια προσπάθεια να θωρακιστεί, όσο το δυνατόν καλύτερα ο ορθός και ασφαλής τρόπος χρήσης του διαδικτύου δημιουργήθηκαν δύο νέα ενημερωτικά φυλλάδια, συνοπτικοί οδηγοί προς μαθητές και εκπαιδευτικούς με βασικές συμβουλές για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Οι οδηγοί υλοποιήθηκαν στα πλαίσια του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψε η Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, με το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Όπως σημειώνεται στο φυλλάδιο για τους μαθητές «το διαδίκτυο είναι ένας καταπληκτικός κόσμος μάθησης, επικοινωνίας και διασκέδασης, είναι όμως και ένας κόσμος ανοιχτούς σε όλους, καλούς και κακούς. Μερικά απλά τρικ, λοιπόν που δίνονται στον οδηγό αυτόν, όλοι εμείς μπορούμε να απολαμβάνουμε τα οφέλη του Διαδικτύου με ασφάλεια και να αποφεύγουμε τους πιθανούς κινδύνους». Σύμφωνα με τις οδηγίες δεν πρέπει να αποκαλύπτουμε ποτέ προσωπικές λεπτομέρειες στο διαδίκτυο, όπως το πραγματικό όνομα, την διεύθυνση της κατοικίας, το όνομα, το τηλέφωνο ή φωτογραφίες. Αντίστοιχα δεν ζητούμε από τους άλλους να αποκαλύψουν, προσωπικές τους λεπτομέρειες, όσο είναι μαθητής-ανήλικος. «Σκέψου πριν δημοσιεύσεις, προστάτευσε την ιδιωτική σου ζωή, την δική σου και της οικογένειας σου», σημειώνεται, χαρακτηριστικά. Ενώ, τονίζεται ότι όλοι αφήνουμε ηλεκτρονικά ίχνη στο διαδίκτυο, συνεπώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε με κανόνες ηθικής, όπως το κάνω στον πραγματικό κόσμο. Επίσης, υπογραμμίζεται με έμφαση «εάν κάποιος μου στείλει ένα απρεπές μήνυμα η μια απρεπή εικόνα ή μ παρενοχλεί στο Διαδίκτυο, πρέπει να σταματήσω, αμέσως της επικοινωνία μαζί του και να αφε΄ρω το γεγονός στους γονείς μου ή στους δασκάλους μου για με βοηθήσουν. Μπορώ επίσης να καλέσω το τηλέφωνο 80011 80015 και ζητήσω κάποιον από τους ειδικούς του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου».