“Φλέβα χρυσού” το αγουρέλαιο της Αύρας

Μια διαδικασία γνωστή για τους παραγωγούς-καλλιεργητές ελαιώνων στην περιοχή της Αύρας, αυτή της παραγωγής ελαιολάδου βρίσκεται αυτές τις ημερίδες σε εξέλιξη.
Πλησιάζοντας κανείς προς το γραφικό χωριό αυτή την περίοδο αισθάνεται έντονα την οσμή της ελιάς αλλά και του προϊόντος της-αγουρέλαιου-που πραγματικά σε συνεπαίρνει.Η διαδικασία της συγκομιδής της ελιάς έχει πλέον ολοκληρωθεί και τα ελαιοτριβεία που λειτουργούν στο χωριό αλλά και τη γύρω περιοχή εργάζονται ασταμάτητα.Ο ευλογημένος καρπός που ξεκίνησε δειλά-δειλά πριν κάποια χρόνια να καλλιεργείται στην περιοχή όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αύρας αλλά και του Αγροτικού Συνεταιρισμού του χωριού κ. Θεόδωρος Κουζίνας, όχι μόνον αγαπήθηκε αλλά χαρίζει σε όλους τους παραγωγούς έσοδα και ικανοποίηση.Σε ετήσια βάση στην Αύρα η παραγωγή ανέρχεται στους 35 έως 40 τόνους ελαιόλαδου-αγουρέλαιου και αποτελεί σίγουρα ένα καλό εισόδημα για τους αγρότες που ασχολούνται με την καλλιέργεια ελαιώνων.Βέβαια το σημαντικό όπως αναφέρει ο κ. Κουζίνας είναι η ποιότητα του προϊόντος και τούτο γιατί είναι 100% αγνό και ανόθευτο και έτσι τα πλούσια συστατικά του προσφέρουν τεράστια οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό όταν το καταναλώνει.Επισκεφθήκαμε ένα από τα ελαιοτριβεία του χωριού ιδιοκτησίας των κ.κ. Μουζιούρα Βασίλη-Παζούλη Χρήστου που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1997 και όπως μας εξήγησαν στην Αύρα παράγεται η Κορωναίϊκη ποικιλία.Όσον αφορά την παραγωγή ελαιολάδου-αγουρέλαιου, αυτή γίνεται σε δυο φάσεις ήτοι: χωρίς νερό στο κυρίως μηχάνημα γιατί έτσι κρατάει όλα τα συστατικά καθώς η ελευροπαϊνη είναι υδατοδιαλυτή όπως και οι φαινόλες και ως εκ τούτου το προϊόν που παράγεται είναι καθόλα αγνό και διατηρεί τα φυσικά συστατικά του στο ακέραιο.Έτσι το αγουρέλαιο έχει ένα γλυκό-φυσικό πράσινο χρώμα και πικρίζουσα γεύση και βγαίνει κυριολεκτικά ως χυμός για κατανάλωση.Σημειώνεται τέλος ότι η διαδικασία παραγωγής που βρίσκεται σε εξέλιξη ξεκινάει περίπου στις 20 Οκτωβρίου με την συντήρηση-προετοιμασία του ελαιοτριβείου και ολοκληρώνεται λίγο πριν τα Χριστούγεννα περιμένοντας με το καλό τη σοδειά της νέας καλλιεργητικής περιόδου και τον ευλογημένο καρπό να δίνει και πάλι ως μια μορφή "φλέβας χρυσού" σημαντική οικονομική ανάσα στην περιοχή και τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτό.
Μοιραστείτε στο Google Plus

About PAPARATZANEWS

Άμεση ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στο ΔΕΝΔΡΟΧΩΡΙ και σε όλο το δήμο Τρικάλων · νέα, ειδήσεις και εκδηλώσεις ζωντανά έγκυρα.