Η Θεσσαλία γίνεται Σαχάρα

Σε έρημο κινδυνεύει να μετατραπεί η Θεσσαλία μέσα στα επόμενα 60 χρόνια λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της κακοδιαχείρησης των υδατικών πόρων.

 Σύμφωνα με μελέτες του Εργαστηρίου Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα επεισόδια ξηρασίας στην περιοχή με τη μεγαλύτερη γεωργική παραγωγή στη χώρα θα αυξηθούν -σχεδόν θα διπλασιαστούν- την περίοδο 2070-2100, θα έχουν μεγαλύτερη δριμύτητα και διάρκεια και θα πλήξουν τεράστιες εκτάσεις.

Στο στόχαστρο των κλιματικών αλλαγών θα μπει το κεντρικό τμήμα της Θεσσαλίας, σε αντίθεση με τα βορειότερα τμήματα του υδατικού διαμερίσματος, που φαίνεται πως θα πληγούν λιγότερο.

«Το κλίμα στο μέλλον θα χαρακτηρίζεται από διαστήματα που θα κυριαρχούν σύντομες και έντονες βροχοπτώσεις, αλλά και από μεγάλες περιόδους ξηρασίας. Πρέπει να πάρουμε τώρα μέτρα για να αντιστρέψουμε τις αρνητικές επιπτώσεις και να προετοιμαστούμε για το μέλλον», επισημαίνει ο Αθανάσιος Λουκάς, ένας εκ των ερευνητών και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Έχει ξανασυμβεί

Οι παρατεταμένες, έντονες και επίμονες περίοδοι ξηρασίας στον μεγαλύτερο κάμπο της χώρας είναι φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί και κατά το παρελθόν ανά διαστήματα, από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 μέχρι τις αρχές του ’90. Ιδιαίτερα, τα έτη 1989-90 και 1976-77 ήταν τα ξηρότερα για όλη την έκταση της Θεσσαλίας.

Οι δραματικές επιπτώσεις τόσο στους επιφανειακούς όσο και στους υπόγειους υδάτινους πόρους είχαν ως αποτέλεσμα να δεχθεί ισχυρό πλήγμα η αγροτική παραγωγή και, κατ’ επέκταση, η οικονομία της περιοχής, η οποία στηρίζεται κυρίως στο αγροτικό εισόδημα.

Μάλιστα, κατά τα έτη 1989-90, η ξηρασία επηρέασε τις περιοχές των πηγών του Πηνειού και των παραποτάμων του, με αποτέλεσμα τη μείωση του υδατικού δυναμικού και τη σημαντική πτώση της ροής του ποταμού που δίνει ζωή σε τεράστιες εκτάσεις του θεσσαλικού κάμπου.

Κατά την ίδια περίοδο, η παροχή νερού για άρδευση από τη λίμνη Πλαστήρα ελαττώθηκε κατά 70% και η αρδευόμενη με επιφανειακό νερό περιοχή μειώθηκε κατά 90%.

Οπως τονίζουν οι ερευνητές, τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν εκείνη την περίοδο θα ξανακάνουν την εμφάνισή τους σε 80 χρόνια, επηρεάζοντας το 50% και πλέον της περιοχής.
Μοιραστείτε στο Google Plus

About PAPARATZANEWS

Άμεση ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στο ΔΕΝΔΡΟΧΩΡΙ και σε όλο το δήμο Τρικάλων · νέα, ειδήσεις και εκδηλώσεις ζωντανά έγκυρα.