O ΛΑΓΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ «Στέκια» και πρόχειρα γιατάκια

«Στέκια» και πρόχειρα γιατάκιαΑπό την αρχή της άνοιξης και για όλη τη διάρκειά της, ο λαγός μπαίνει συχνά μέσα στα σπαρτά με τη βρώμη και το σιτάρι, και εκεί θα πηγαίνει συνέχεια μέχρι αργά το καλοκαίρι.
Στην αρχή που είναι χλωρή η βλάστηση προτιμάει
 αυτά τα μέρη για να βρίσκει άφθονη και ποιοτική τροφή, ενώ αργότερα που τα στάχυα θα έχουν μεγαλώσει επιλέγει τέτοια χωράφια για να γεννήσει και να διασπείρει τα μικρά του...
Γι' αυτό και συχνά τα νεογέννητα λαγουδάκια που δεν έχουν προλάβει να αναπτυχθούν σωματικά και διανοητικά, πέφτουν θύματα των αλωνιστικών μηχανών! Ακούνε τοn θόρυβο της μηχανής, βλέπουν το λεπίδι να "κόβει" σχεδόν δίπλα τους, αλλά... "γιατακιάζουν" ακόμα περισσότερο γιατί νομίζουν ότι ο "εισβολέας" δεν θα τα δει και θα φύγει.΅
Η αγριάδα των χωραφιών και των χέρσων είναι μια λιχουδιά που την προτιμάει ο λαγός όλες τις εποχές. Τους καλοκαιρινούς μήνες όμως, θα αξιοποιήσει εποχιακά και όλες τις άλλες διατροφικές "ευκαιρίες": θα επισκεφθεί την άγρια αχλαδιά και θα φάει μερικά γκόρτσα, θα περάσει κάτω από συκιά ψάχνοντας ξερά πεσμένα σύκα, δεν θα παραλείψει να "σουλατσάρει" κάτω από αμυγδαλιά για τη φλοίδα του πεσμένου αμύγδαλου ή τον φλοιό του κλαδιού που έσπασε και έπεσε στο χώμα...

Το αμπέλι είναι το πιο αγαπημένο του "στέκι" για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη. Τον έλκουν ακατανίκητα τα τρυφερά βλαστάρια και οι ρόγες σταφυλιού, αν και τα αμπέλια συχνά κρύβουν για τον λαγό κινδύνους! Τους περισσότερους δηλητηριασμένους λαγούς από φυτοφάρμακα σε αμπελώνες τους έχουμε βρει, ιδιαίτερα σε εκείνους που δεν σκάβονται αλλά... ραντίζονται για να αντιμετωπισθούν τα ζιζάνια.
Τα αμπέλια μάλιστα είναι τόποι αυξημένου κινδύνου και για τους σκύλους–ιχνηλάτες, γι' αυτό κυνηγοί και κυναγωγοί θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους τέσσερα ώστε να αντιληφθούν έγκαιρα την ύπαρξη δραστικού δηλητηρίου στον αμπελώνα που ιχνηλατεί ο σκύλος τους. Την ίδια πάνω-κάτω εποχή, τα σπαρτά που θερίστηκαν προσφέρουν μέρος του καρπού τους στη διατροφή του λαγού... Είναι ο σπόρος που τινάχτηκε από το στάχυ ή από την καλαμποκιά που θερίστηκε και έπεσε στη γη.
Μετά την άνοιξη, οι βοσκοί, οι γεωργοί και οι ξωμάχοι συναντάνε συχνά λαγούς, πρόχειρα "πιασμένους" κάτω από κάποια μεγάλη αφάνα, δίπλα από μια σπαραγγιά, στη ρίζα κάποιου δένδρου ή ανάμεσα στα αλογοχόρταρα.... Ολα αυτά είναι "γιατάκια" που σε καμία περίπτωση δεν πάει ο νους μας.
Αθέατος...
Τα κλαδιά που αναπτύσσονται στη ρίζα της ελιάς αποτελούν ένα γιατάκι που τραβάει την προσοχή του λαγού, αλλά όχι τη δική μας (γιατί συνήθως σε ένα χωράφι με ελιές υπάρχουν πάρα πολλά όμοια σημεία, αλλά αυτός είναι σε ένα από αυτά). Ο λαγός επιλέγει με προσοχή ακόμα και το πρόχειρο γιατάκι του, φροντίζοντας να είναι αθέατος και να περιβάλλεται από ένα χρωματικό φόντο που θα παραλλάσσει τόσο το σχήμα του σώματός του όσο και το χρώμα του τριχώματός του.
Το βάτο είναι το πλέον αγαπημένο του για να φτιάξει το γιατάκι του, ακόμα και αν είναι μικρό σε μέγεθος! Και στην περίπτωση που ο σκύλος τον πλησιάσει και βουτήξει μέσα, αυτός θα φύγει και θα αφήσει τον διώκτη του για λίγα δευτερόλεπτα μπλεγμένο με τα κλαδιά του... Είναι ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα που θα του δώσει το προβάδισμα που χρειάζεται για να ξεφύγει.
Ρνα αγαπημένο του σημείο για "γιατάκι" είναι και η βλάστηση κάτω από αγκαθωτό σύρμα, που οροθετεί την περίφραξη μεταξύ δύο χωραφιών. Πολλά "πρόχειρα" και προσωρινά γιατάκια έχει ο λαγός αυτήν την εποχή και στα μεγάλα υψόμετρα των αλπικών λιβαδιών. Μόνο που εδώ είναι συνήθως οι άκρες κάποιου βράχου, που επιλέγονται πάλι με το ίδιο κριτήριο, όπως και στον κάμπο ή στα λιοστάσια...
Ο λαγός επιλέγει έναν βράχο από τους πολλούς που βρίσκονται διεσπαρμένοι σε κάποια πλαγιά, αλλά αυτά τα σημεία είναι πολλά και σχεδόν όμοια για να μπορέσουμε να τον διακρίνουμε!
Μοιραστείτε στο Google Plus

About PAPARATZANEWS

Άμεση ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στο ΔΕΝΔΡΟΧΩΡΙ και σε όλο το δήμο Τρικάλων · νέα, ειδήσεις και εκδηλώσεις ζωντανά έγκυρα.