Πώς είδε πριν 130 χρόνια την περιοχή μας ένας Γερμανός

 Τις μέρες της αγοράς γεμίζει η πόλη από ζωντανή κίνηση.
Ενδιαφέροντα στοιχεία για περιοχές της χώρας που ενσωματώθηκαν στο ελληνικό κράτος λίγο μετά το 1881 μας δίνει ο Γερμανός γεωλόγος Alfred Philippson.
Ο Alfred Philippson γεννήθηκε στη Βόννη το 1864 και πέθανε το 1953 σε ηλικία 89 ετών. Εβραϊκής καταγωγής και γιος ραβίνου υπέστη τον ρατσισμό και την απομόνωση από τους Ναζί.
Ωστόσο το έργο
 και η προσφορά του στην επιστήμη της γεωγραφίας συνέβαλαν στο να τύχει αυτός και η οικογένεια του σχετικού σεβασμού στο γκέτο της Theresienstadt στην Κολωνία. Σπούδασε στη Βόννη και τη Λειψία Γεωγραφία, Γεωλογία, Μεταλλειολογία και Εθνική Οικονομία και συνέχισε με Παλαιοντολογία στο Μόναχο.
Από το 1887 ξεκίνησε τα επιστημονικά του ταξίδια στην Ελλάδα, με πρώτο πεδίο έρευνας το έδαφος της Πελοποννήσου και την τυχόν σύνδεσή του με τα εδάφη της βόρειας Αφρικής και της δυτικής Μικράς Ασίας.
Στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων ο Philippson ταξίδεψε στη Θεσσαλία και σε τμήμα της Ηπείρου το 1893, λίγα χρόνια μετά την ενσωμάτωση των περιοχών στο ελληνικό κράτος (1881). Τα αποτελέσματα της έρευνας του δημοσιεύτηκαν το 1897 στο έργο 206 Alfred Philippson, Thessalien unci Epirus. Reisen unci Forschungen im Nordlichen Griechenland, Βερολίνο 1897.
Σε εργασία που την υπογράφουν οι επιστήμονες –ερευνητές, Διονυσία Νημά, φιλόλογος-αρχαιολόγος και Αριστείδης Σφεϊκος γεωλόγος, αναφορά γίνεται στο 4ο κεφάλαιο του έργου, με τίτλο «Τα βουνά των Τρικάλων. Τα Χάσια».
ΒΟΪΒΟΔΑ - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
Το πρωινό της 22ας Απριλίου ο Philippson ιππεύει από τα Τρίκαλα προς Καλαμπάκα μέσω Βοϊβόδας (= Βασιλικής). Με την ίδια συστηματική, σημειώνουν οι δύο επιστήμονες, που τον διέκρινε μέχρι τώρα παρατηρεί και περιγράφει κάθε λεπτομέρεια γεωγραφίας, τοπογραφίας και γεωλογικών στοιχείων που συναντά στο δρόμο του.
Είναι εντυπωσιακή η επιλογή φράσεων και λέξεων για τη μορφολογική - γεωγραφική περιγραφή των βράχων των Μετεώρων:
«Το βραχώδες τοπίο των Μετεώρων αδιαμφισβήτητα ανήκει στα πλέον πρωτόγνωρα και μοναδικά, τα οποία μπορεί να δει κανείς στον κόσμο.
Αυτός ο λαβύρινθος από κατακόρυφα φαράγγια ανάμεσα στα λιτά αναρριχώμενα στον ουρανό συμπλέγματα βράχων, οι οποίοι σε κάθε βήμα του περιηγητή προσφέρουν ατελείωτη πολυπλοκότητα και ποικιλία με πάντα νέες μορφές που φαίνεται να ξεπροβάλλουν μέσα από τις τολμηρές φαντασιώσεις ενός Ντορέ, και μαζί με αυτή η άφθονη θαμνώδης βλάστηση, η οποία περιβάλλει τους πόδες των βράχων με ζωντανό πράσινο, η θέα προς την πεδιάδα με τα χωράφια και τις συστοιχίες από μουριές, με την πλατιά κοίτη του Πηνειού και στο βάθος τις χιονισμένες κορυφές της Πίνδου, αυτά όλα αφήνουν μία εντύπωση, την οποία δεν μου είναι δυνατό να συγκρίνω με καμιά γνωστή.
Στη βαθιά σιωπή αυτών των γκριζωπών ρωγμών των βράχων στις οποίες απουσιάζει το ζωογόνο βουητό του νερού, που οπουδήποτε αλλού σε παρόμοια στενά δεν περνά απαρατήρητο, αντηχεί σαν αντίλαλος από έναν μακρινό ξένο κόσμο ο ξεκάθαρος ήχος της καμπάνας».
Τα Μετέωρα
Η εντύπωση που προκαλείται στον Philippson από τους βράχους των Μετεώρων είναι μάλλον ισχυρότατη, άλλως , εξηγούν οι επιστήμονες, δεν θα ανέφερε επανειλημμένα το γεγονός ότι δεν απαντάται στη βιβλιογραφία φυσικό τοπίο ανάλογο με αυτό των Μετεώρων, τόσο σε έκταση όσο και μέγεθος.
Φτάνοντας στην Καλαμπάκα, αναγνωρίζει την κυριαρχία της θέσης της στην είσοδο από τον Ζυγό και τα Χάσια προς τη Θεσσαλία, αλλά βλέπει μπροστά του μια «μικρή χωρίς ιδιαίτερη σημασία κωμόπολη, που παρ' όλη τη στρατηγική θέση και σημασία της δεν παρουσιάζει καμία οχύρωση. Είναι στενά κτισμένη και με όχι ευθείς δρόμους, χωρίς ιδιαίτερη κίνηση, παρότι είναι το τέρμα του σιδηροδρόμου. Μετρά 1939 κατοίκους, είναι η πρωτεύουσα επαρχίας, έδρα επισκόπου και επανδρώνεται με ένα τάγμα ευζώνων».
Όμως οι οικισμοί για τον Philippson δεν είναι κενοί από ανθρώπους. «Ο πληθυσμός των Χασίων όπως και των βουνών των Τρικάλων, στην έκταση που τα επισκέφθηκα, ομιλεί αποκλειστικά ελληνικά». Παρατηρεί δε ότι η κατανομή του πληθυσμού ανά τετρ. χλμ. είναι αραιότερη εκεί που κυριαρχούν τα κρυσταλλοσχιστώδη πετρώματα, ενώ οι περιοχές με ελεύθερο ιδιοκτησιακό καθεστώς, αν και πιο φτωχές και οικονομικά ασθενέστερες, έχουν πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
Καθημερινή ζωή
Η καθημερινή ζωή σε πόλεις και χωριά, η σύσταση του πληθυσμού, οι ασχολίες τους, η οικονομική τους κατάσταση, η διατροφή τους γίνονται αντικείμενα περιγραφής. Τα σχόλια του διαθέτουν κριτική και συχνά αποκαλύπτουν το συναίσθημα που αποκομίζει κάθε φορά.
«Τις μέρες της αγοράς γεμίζει η πόλη από ζωντανή κίνηση. Οι διάφορες φυλές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, φορώντας τις πολυποίκιλες και πολύτροπες παραδοσιακές τους ενδυμασίες, συνωστίζονται στην αγορά και εκθέτουν προς πώληση τα προϊόντα από την κτηνοτροφία και την οικιακή βιοτεχνία τους. Οι Καραγκούνηδες της πεδιάδας με την μακριά μαύρη φούστα, οι νομάδες Σαρακατσαναίοι με τις μάλλινες κάπες τους, οι Αγραφιώτες με τις φουστανέλες τους, οι Βλάχοι της Πίνδου ντυμένοι όμοια με τους Καραγκούνηδες, οι Σλάβοι της νότιας Μακεδονίας, οι Οθωμανοί με τα τουρμπάνια τους, οι Εβραίοι με τα μάλλινα καφτάνια τους και ανάμεσα & αυτούς να τριγυρίζουν οι αστοί 'Ελληνες με τα λίγο πολύ ασυγύριστα (αταίριαστα) ευρωπαϊκά ρούχα τους και οι σπαθοφόροι αξιωματικοί. Μία πολύχρωμη εικόνα, η καλύτερη ευκαιρία να μελετήσει κανείς μορφές, ενδυμασίες και προϊόντα του πληθυσμιακού μίγματος της νοτιοδυτικής βαλκανικής χερσονήσου. Δυστυχώς ο περιορισμένος μου χρόνος έπρεπε να αφιερωθεί στις απαραίτητες προεργασίες και επισκέψεις, αντί να αφιερωθεί σε εθνογραφικές παρατηρήσεις».
Ανάμεσα στα άλλα, πολλές φορές, μεταφέρει στο βιβλίο του θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, όπως πληροφορίες για φήμες και κρίσεις για ονομαστές οικογένειες των πόλεων. Τέλος ιδιαίτερη αξία έχουν οι προσωπικές σχέσεις που αναπτύσσει ο Philippson με τους φύλακες της ελληνικής μεθορίου.
Μοιραστείτε στο Google Plus

About PAPARATZANEWS

Άμεση ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στο ΔΕΝΔΡΟΧΩΡΙ και σε όλο το δήμο Τρικάλων · νέα, ειδήσεις και εκδηλώσεις ζωντανά έγκυρα.